Lagarde recomandă Guvernelor și Băncilor Centrale să conlucreze, pentru a nu se alimenta în exces cererea
- Redactia Hotnews
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat vineri că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la o cerere în exces, adăugând că politicile fiscale şi monetare trebuie să lucreze în tandem pentru o creştere economică sustenabilă şi echilibrată, transmite Reuters.
În România, BNR va avea nevoie de mai mult timp pentru a readuce inflația în țintă și nici autorităților fiscale nu le va fi prea ușor. Spre deosebire de băncile centrale (care acum apasă pe frâne), Guvernele apasă pe accelerație în privința cheltuielilor publice.
Asta fără a mai discuta despre cheltuielile care vizează schimbările climatice, securitatea energetică, cheltuielile cu securitatea militară, subvențiile acordate populației pentru a ușura plata facturilor, toate acestea se vor deconta undeva (economic- deficite, inflație, curs, sau decontul va fi social ori politic, la alegerile viitoare).
Asistăm la o „luptă” între băncile centrale chemate să coboare rata inflației și guverne cheltuitoare, lucru care va face ca bătălia cu inflația să fie mai dificilă. Scăderea nivelului de trai va arăta de asemenea cât de mult este dispusă societatea să suporte pe termen scurt în numele stabilității economice pe termen lung.
“Politicile fiscale care creează o cerere în exces, într-o economie care se confruntă cu constrângeri pe partea de ofertă, ar putea forţa o înăsprire a politicii monetare mai mare decât ar fi fost altfel necesar”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă organizată de Banca Reglementelor Internaţionale la Bangkok. “Din păcate, în acest moment, cel puţin unele măsuri fiscale pe care le analizăm din partea multor guverne europene, şi în special în rândul guvernelor din zona euro, indică spre ultima direcţie”, a spus Lagarde, făcând referire la măsurile care ar putea declanşa o cerere în exces.
Comisia Europeană se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi în primele trei luni din 2023 din cauza creşterii preţurilor la energie şi majorării dobânzilor care subminează cheltuielile, puterea de împrumut şi încrederea.
“Avem nevoie de mai multe investiţii şi reforme structurale pentru a elimina constrângerile pe parte de ofertă şi a asigura că producţia potenţială nu este afectată de modificarea economiei mondiale. Şi, într-o lume în care cererea externă este şi mai incertă, trebuie să consolidăm de asemenea oferta şi cererea internă printr-o creştere mai mare a productivităţii”, a mai spus Christine Lagarde.
În condiţiile în care rata inflaţiei este de cinci ori mai mare decât ţinta de 2%, BCE a decis să recurgă la cea mai rapidă majorare a costului creditului din istoria sa în acest an, în condiţiile în care dobânda la depozitele bancare a fost majorată cu 200 de puncte de bază, până la 1,5%, în trei luni.
În acest context, Christine Lagarde a spus că estimările inflaţioniste trebuie să rămână ancorate iar publicul trebuie să ştie că ritmul de creştere a preţurilor va fi readus la nivelul ţintă. “Ceea ce trebuie să facem noi, în calitate de guvernatori ai băncilor centrale, este să urmăm o politică monetară care ancorează estimările… Trebuie să semnalăm publicului, observatorilor şi comentatorilor, că în toate scenariile, inflaţia va reveni la ţinta noastră pe termen mediu, într-o manieră ordonată”, a spus Lagarde.