Sari direct la conținut

Lansarea primului zbor privat in spatiu a fost programata pentru 19 mai

HotNews.ro
Capsula Dragon a SpaceX, Foto: Agerpres/AP
Capsula Dragon a SpaceX, Foto: Agerpres/AP

Societatea americana SpaceX a anuntat vineri ca a stabilit pentru 19 mai noua data pentru incercarea de lansare a capsulei Dragon cu destinatia Statia Spatiala Internationala (ISS), care va reprezenta primul zbor privat spre avanpostul orbital, transmite AFP.

„SpaceX si NASA au incheiat recent verificarile ordinatoarelor (de pe Dragon), iar SpaceX a depus o cerere la baza aeriana de la Cape Canaveral pentru o incercare de lansare la 19 mai, cu posibilitatea unei a doua incercari la 22 mai”, a precizat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a firmei SpaceX, Kirstin Brost Grantham.

„Pana in prezent nu a fost semnalata nicio problema in cursul verificarilor, insa, data fiind complexitatea unei asemenea misiuni, trebuie sa dam dovada de o atentie extrema”, a adaugat ea.

Kirstin Brost Grantham a precizat ca NASA s-a alaturat societatii SpaceX in aceasta misiune.

Lansarea zborului demonstrativ in cauza a fost amanata de trei ori de la 7 februarie, data prevazuta initial, in special pentru a se efectua verificari mult mai minutioase ale programelor de la bord.

Se pare ca NASA nu a dorit sa lanseze capsula Dragon inaintea rachetei rusesti Soiuz care isi va lua zborul la 14 mai cu trei astronauti la bord, avand destinatia ISS unde vor ajunge la 16 mai.

Dupa sfarsitul programului care a permis constructia ISS, in iulie 2011, NASA a afirmat ca este timpul ca este timpul ca misiunile de transport a astronautilor spre ISS sa fie efectuate si de sectorul privat.

Aceasta a oferit deja 270 de milioane de dolari pentru companiile considerate ca avand un potential ridicat pentru transportul astronautilor. In afara de SpaceX, printre companii se regasesc Boeing si Sierra Nevada.

Pentru transporturile de logistica, NASA a selectat companiile SpaceX si Orbital Science Corporation, intr-un contract estimat la 3,5 miliarde de dolari.

Dragon are o masa de 6 tone si masoara 5,6 metri in inaltime si 3,6 metri in diametru. Capsula va transporta o incarcatura de o jumatate de tona, reprezentand in principat provizii pentru echipaj.

Ea va survola statia la o distanta de 2,5 km, inainte de a se apropia. Astronautii vor utiliza apoi bratul robotizat pentru a prind capsula si a o aduce pe statie.

Dragon se va desprinde trei saptamani mai tarziu, pentru a se intoarce pe Terra, transportand de asemenea o mica incarcatura. Capsula va ateriza in Pacific, in largul coastei californiene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro