Laserul de la Măgurele: A fost tras primul puls laser de 10 PW
Miercuri a fost tras primul puls laser de 10 PW prin sistemul de transport de la ELI-NP în timpul unui test de anduranta. În timpul unei ore au fost trase 10 pulsuri de 3PW, 10 pulsuri de 7 PW, 3 pulsuri de 8 PW și 10 pulsuri de 10 PW, anunță cercetătorul Ioan Dancuș pe pagina sa de Facebook.
Experimentul este prezentat și pe pagina ELI-NP.
Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel, a lăudat performanța ELI-NP subliniind că România este la vârful cercetării acum.
HotNews a atras atenția pe 21 iulie în articolul ”Laserul de la Măgurele, trei dezamăgiri. Prima dezamăgire: laserul nu vindecă cancerul, nu poate trata deșeurile radioactive și nu a existat până acum vreun puls de 10 PW” că la ELI-NP nu s-a tras cu puls de 10 PW, fapt confirmat de postarea de azi.
Redăm fragmentul în cauză:
Enumerăm pe puncte ce am aflat discutând cu diferiți cercetători:
Mai întâi, laserul de la Măgurele nu a dat un puls de 10 petawați, cum pare că susține comunicatulELI-NP.
Exprimarea ”a atins” e voit ambiguă, așa încât fiecare înțelege ce vrea, după posibiltăți. N-avea cum să ”tragă” într-o țintă cu un puls de 10 petawați, pentru că unele echipamente abia se instalează. Sistemul de transport fascicul nu e gata, trebuie instalate camera de reacție, tinta, detectorii și oglinzile de focalizare, pentru pulsul de 10 PW. Testele care s-au realizat până acum s-au făcut pentru o putere de 0.1 PW, deci de 100 de ori mai mica decat cea anuntata; nu s-a mers mai departe pentru ca este foarte probabil ca oglinda să fie distrusă de un puls cu putere mai mare.
Oglinda costa cam un milion de euro, si fabricarea unei oglinzi noi necesită un timp de circa un an – un an și jumătate, aflăm de la un cercetător ELI-NP, care nu a dorit să îi dăm numele (în partea a treia a articolului vom explica și frica cercetătorilor de a apărea in mass-media). Asta înseamnă că laserul, ca atare, este funcțional în sensul că el poate produce fascicul. Iar, când Nicolae Zamfir spune: “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri” de 10 PW, ceea ce vrea să spună, în realitate, e că laserul poate, are capacitatea, in principiu, de a atinge o asemenea putere, nu că a și atins-o printr-un puls de 10 PW ”tras” efectiv.
Oricum, meritul pentru că laserul funcționează aparține în cea mai mare parte francezilor de la firma THALES, care a livrat laserul și l-a făcut funcțional, nu e o mândrie românească. Dar, e și meritul românilor care l-au montat pe platforma de la Măgurele.
E de neînțeles de ce acestă supralicitare, mai ales că e foarte probabil ca un puls cu acestă putere să fie atins, în câteva luni. Faptul ca testele arătau ca laserul poate da un puls de 10 petawați era oricum o realizare majoră, care putea să fie comunicată ca atare. În comunicatul inițial de pe site-ul ELI-NP se vorbea explicit de puls, dar el a fost înlocuit cu unul în care cuvântul a fost scos. A rămas însă în formulările de pe site-ul THALES.
Cei foarte interesați de subiect pot accesa articolul următor:”10 PetaWatt Laser System for Extreme Light Physics”