Sari direct la conținut

Lazescu, TVR: Contractul cu Dolce pentru CE de Fotbal aduce mai mult bani decat s-ar fi obtinut vanzand publicitate in cele 12 meciuri sublicentiate

HotNews.ro

Presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, a transmis duminica HotNews.ro o pozitie referitoare la contractul dintre aceasta institutie si Dolce Sport, prin care televiziunea detinuta de Romtelecom preia o buna parte din transmisiunile in direct de la CE de Fotbal si de la Jocurile Olimpice. El nu mentioneaza valoarea contractului, dar afirma ca acesta „a adus pentru TVR o suma semnificativ mai mare decat cea care ar fi putut fi obtinuta vanzand publicitate in cele 12 meciuri sublicentiate catre Romtelecom”.

  • HotNews.ro a adresat TVR mai multe intrebari referitoare la valoarea si obiectul exact al contractului de sublicentiere dintre Televiziunea publica si Romtelecom/Dolce Sport; despre persoanele care au negociat acest contract; despre problemele si intarzierile inregistrate in transmisia in direct a meciurilor pe site-ul TVR – inclusiv a meciurilor transmise in direct, pe TV, exclusiv de Dolce Sport (vezi cazul meciului Germania-Portugalia, de sambata seara).
  • Pana duminica dupa-amiaza, HotNews.ro nu a primit raspunsuri punctuale la intrebarile puse. Dar presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, a transmis o pozitie referitoare la contractul care lasa TVR fara jumatate din transmisiunile in direct din grupe, unele partide fiind de maxim interes, ceea ce a provocat indignarea multor telespectatori si a starnit critici in presa.

Alexandru Lazescu nu da cifre, nu face referire la transmisiunile online, dar arata ca „din punct de vedere financiar, acest acord este avantajos pentru TVR, o institutie care de sapte ani se afla pe pierderi, in conditiile in care preturile de achizitie ale marilor competitii sportive au crescut an de an.” Iar dupa ce explica avantajele acordului, el cheama „orice manager din mediul privat (…) sa analizeze obligatiile contractuale impovaratoare” pe care le-a preluat in iulie 2010 „si sa spuna publicului daca nu ar fi apelat si ei la o astfel de solutie”.

Lazescu a precizat, separat, pentru HotNews.ro ca tot spatiul publicitar aferent Euro 2012, la TVR, este vandut.

Pozitia lui Alexandru Lazescu, transmisa HotNews.ro:

Decizia de a sublicentia o parte dintre meciurile de la CE 2012 a plecat de la nevoia de a aduce atit venituri suplimentare cit si reduceri de costuri pentru TVR, o institutie aflată pe pierderi din 2006. Nu suntem singura televiziune publica din Europa care face apel la sublicentieri: exemple ar fi televiziunile publice din Cehia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria. E important de spus ca procesul de sublicentiere a fost unul transparent. Competițiile ofertate au fost afisate pe website-ul institutiei, ulterior avind loc discuții cu principalii actori interesați in preluarea unor transmisiuni sportive.

Acordul de sublicentiere cu Romtelecom a avut in vedere ca toti telespectatorii din Romania sa poata urmari toate cele 31 de meciuri pe TVR1, TVR2 (canale cu acoperire de 98%), TVR HD si pe Internet. In acest fel, dreptul telespectatorului roman de a urmari toate meciurile EURO 2012 la televiziunea publica nu a fost prejudiciat; nu exista nici un meci pe care TVR-ul sa nu-l difuzeze. Iar dintre cele 12 meciuri din grupe care nu sunt transmise in direct de catre TVR patru, e vorba de cele din etapa finala a grupelor, sunt oricum programate simultan.

Din punct de vedere financiar, acest acord este avantajos pentru TVR, o institutie care de sapte ani se afla pe pierderi, in conditiile in care preturile de achizitie ale marilor competitii sportive au crescut an de an.

– contractul a adus pentru TVR o suma semnificativ mai mare decit cea care ar fi putut fi obtinuta vinzand publicitate in ce 12 meciuri sublicentiate catre Romtelecom (am luat ca baza incasarile realizate in faza grupelor la CM Fotbal din 2010/ Africa de Sud – desfasurate la aceleasi ore !); doar economia realizată prin impartirea costurilor de transmisie de la Euro 2012 cu Romtelecom compensează peste 50% din suma care s-ar fi putut realiza din aceste incasări potentiale.

– costurile de transmisie a celor 31 de meciuri de la Campionatul European de Fotbal 2012 si pentru Jocurile Olimpice de la Londra au fost injumatatite (o economie totala de peste 0,5 mil euro)

– in plus, in cadrul acordului cu Romtelecom am obtinut pentru telespectatorii televiziunii publice, drepturile de transmise pentru 51 de meciuri din Liga 1 la un pret semnificativ mai mic decit dacă TVR le-ar fi cumpărat direct.

Chem orice manager din mediul privat – iar managerii din economia privata chiar stiu ce inseamna sa gestionezi o companie in criza, sa analizeze obligatiile contractuale impovaratoare pe care le-am preluat in iulie 2010, sa se uite pe bilanturile TVR din 2006 incoace si sa spuna publicului daca nu ar fi apelat si ei la o astfel de solutie pentru a obtine un influx financiar vital pentru o institutie aflata intr-o situatie critica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro