Sari direct la conținut

Legea unica a salarizarii: Salariile magistratilor raman sub semnul intrebarii, chiar daca au fost finalizate negocierile

HotNews.ro

Negocierile pe tema legii unice a salarizarii in sistemul bugetar au fost finalizate. Insa, nu a fost finalizat si proiectul de lege. Mai exista cateva inadvertente legate de coeficientii de salarizare, acestea urmand a fi lamurite in cursul saptamanii viitoare. Ministerul Justitiei nu a reusit sa prezinte nici la ultima intalnire a grupului de lucru propunerile finale de salarii care sa fie agreate de toate partile.

In cadrul discutiilor, cooperarea cu reprezentantii justitiei a fost cea mai dificila. Acestia s-au aratat de la inceput refractari la ideea elaborarii unei grile unice. Pentru justitie, propunerile facute pana acum nu s-au incadrat in raportul de 1 la 15 dintre cel mai mic si cel mai mare salariu. De exemplu, pentru consilierul ministrului, a fost propus un coeficient de 14 salarii minime, aceasta in conditiile in care s-a stabilit ca un ministru sa primeasca 13,7 minime. Practic, dupa propunerile Ministerului Justitiei, un consilier ar avea un salariu mai mare decat ministrul. In aceste conditii, propunerile trebuie revizuite.

La ultima intalnire a grupului de lucru, reprezentantii Ministerului Justitiei au reusit sa faca noi propuneri insa nu sunt cele finale.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Octavian Ojoc, a afirmat dupa intalnirea grupului de lucru, ca pana vineri, 19 iunie, trebuie revizuite propunerile, mai precis, sa coboare toate pozitiile in grila de salarizare. De exemplu, judecatorul de tribunal pentru care s-a propus sa aiba un coeficient de 8,85 trebuie adus mai jos in ierarhie, astfel incat peste aceasta functie sa poata fi pusi judecatorii de curte si de inalta curte. Insa, Ministerul Justitiei se confrunta cu o problema. „Daca vom cobori, riscam ca judecatorul de judecatorie sa ajunga sa aiba coeficientului unui grefier care are 6 si sa fie sub plutonierul de armata”, a declarat Octavian Ojoc.

O alte problema este ca in grila nu au fost inca inclusi angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Curtii de Conturi si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Acest lucru ar putea fi facut in cursul saptamanii viitoare.

Proiectul va fi prezentat Guvernului saptamana viitoare

In aceste conditii, chiar daca s-au finalizat intalnirile grupului de lucru, proiectul de lege va mai suferi cateva modificari. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, este convins ca in cursul saptamanii viitoare, proiectul va fi finalizat astfel incat sa poata fi prezentat in sedinta de Guvern de miercuri. „Astazi (n.red. 18 iunie) a fost ultima intalnire si putem spune ca avem toate informatiile necesare din partea institutiilor astfel incat sa finalizam proiectul si sa-l prezentam Guvernului. Am primit toate documentele necesare, dar mai sunt detalii, inclusiv de rotunjire de coeficienti. Dar nu se va depasi termenul de 30 iunie pentru finalizarea proiectului”, a precizat Mocanu. Potrivit acestuia, saptamana viitoare, Ministerul Finantelor va face o evaluare financiara privind impactul bugetar al aplicarii acestei legi. Mocanu a admis ca in urma analizarii financiare sa mai fie modificate anumite pozitii din grila. Chiar daca mai trebuie lucrat la proiect, secretarul de stat considera ca saptamana viitoare va putea fi prezentat Guvernului. Premierul Emil Boc a dat ca termen pentru finalizare 20 iunie, astfel incat sa aiba timp Guvernul sa-si asume raspunderea si sa poata fi introdus in Parlament pana pe 30 iunie. Acel termen cerut de premier nu poate fi respectat.

Sindicalistii se tem ca proiectul de lege va avea alta forma decat cea discutata in grupul de lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro