Leul a mai incheiat o sedinta de apreciere in fata euro
Moneda nationala s-a apreciat astazi, BNR cotand un euro la 4,2108 lei, fata de 4,2150 la cat fusese cotat cu o zi inainte. Principalele piete de capital au continuat sa inregistreze cresteri pe parcursul noptii, ajutate probabil de datele peste asteptari publicate in Asia. Avand in vedere aceasta evolutie si nivelul ridicat al ratelor de dobanda de pe piata monetara analistii au estimat inca de dimineata ca leul ar putea sa incheie sedinta de astazi mai apreciat in fata euro.
Potrivit analizelor facute de economistii ING pe plan politic, motiunea de neincredere ar putea fi respinsa. “Guvernul a adoptat ieri codul muncii si martea viitoare executivul urmeaza sa-si asume raspunderea pe aceasta lege. Opozitia a declarat deja intentia de a depune o motiune de cenzura, in timp ce sindicatele au anuntat proteste in momentul asumarii de catre Guvern a codului muncii. Credem ca cel mai probabil scenariu este respingerea motiunii de neincredere”, se arata in analiza ING.
Pe piata monetara, principalul eveniment a fost operatiunea de injectare de lichiditate cu scadenta de 7 zile organizata de BNR. „Ratele de dobanda pe termen scurt au inregistrat scaderi marginale de la 6,3% la 6,2% dupa ce rezultatele au aratat faptul ca participantii au luat 2,2 miliarde RON la rata de dobanda de politica monetara de 6,25%. Totusi, putin dupa aceea acestea au revenit la nivelurile precedente. Randamentele implicite swap pentru scadente intre o luna si un an s-au tranzactionat neschimbat intre 5,1% si 5,3%. Deoarece ratele de dobanda pe termen scurt erau la niveluri destul de ridicate comparativ cu cele pentru scadente mai lungi credem ca scopul acestei operatiuni a fost de a preveni exercitarea unei presiuni ascendente asupra ratelor cu scadente mai lungi prin oferirea lichiditatii celor care au neaparata nevoie”, mai scriu economistii bancii olandeze.
Este evident, mai precizeaza acestia, faptul ca piata este dezorientata si nesigura privind urmatoarele miscari ale BNR – precedenta operatiune repo a avut loc in luna martie 2010. „Credem ca participantii la piata inca spera ca ratele vor scadea (avand in vedere forma inversata a curbei randamentelor pentru scadente pana in trei luni), dar in acelasi timp sunt nesiguri daca sistemul bancar este short sau long. Niveluri statice pentru ratele de dobanda pe termen scurt par probabile pentru aproximativ o saptamana de acum incolo”, conchid economistii ING.
Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă de 3,0430 lei/dolar, cu 0,19% mai mic faţă de nivelul de 3,0489 lei/dolar din şedinţa anterioară. NR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,86% pe an, faţă de 6,03% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 6,35% pe an, de la 6,53% în şedinţa anterioară.