Leul s-ar putea tranzactiona in aceasta saptamana in intervalul 4,42-4,45/euro (raport)
- Redactia Hotnews
Leul era pe un usor trend de apreciere marti, cu numai o ora inainte de cotatia BNR, tranzactionandu-se la un curs de 4,43/eur. Economistii ING spun ca moneda locala va ramane in intervalul 4,42-4,45/eur. „Stagnarea randamentelor pentru titlurile de stat ale SUA sugereaza ca asteptarile legate de temperarea stimulului monetar nu s-au accentuat, iar intr-un astfel de context ne asteptam ca similar cu activitatea inregistrata saptamana trecuta, moneda locala sa isi mentina traiectoria plata in intervalul 4,42-4,45/EUR intr-o saptamana in care volumele vor fi probabil din nou reduse”, se arata intr-un raport trimis marti clientilor.
Peisajul ratelor ramane neschimbat pentru inca o zi si ne asteptam ca acest climat de rate reduse sa persiste, intrucat cele 6 miliarde lei in scadente de titluri de stat au alimentat lichiditatea interbancara suficient pentru a compensa pentru iesirile de fonduri estimate la 2 miliarde lei reprezentand plati trimestriale de profit scadente vineri (cele din urma au oricum un efect temporar asupra conditiilor de lichiditate, fiind cheltuite rapid de catre MF).
Totusi, aceste conditii nu au condus la un rezultat foarte bun la licitatia de titluri la sase luni de ieri, care a fost sub asteptarile noastre. MF a vandut suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim de 2,98%, cu circa 8pb peste prognoza noastra si aproape de mijlocul cotatiilor din piata secundara pentru instrumente similare. Insumand 1,1 miliarde lei, cererea a fost relativ redusa, luand in calcul cele 2 miliarde lei ale cererii nesatisfacute de la licitatia precedenta pentru un instrument pe termen scurt cu numai doua saptamani in urma. Totusi, cotatia medie pentru titlurile de stat la sase luni a fost de 2,90% la finalul zilei de ieri, in linie cu prognoza noastra.
MF a emis Eurobonduri la sapte ani pentru inca 500 milioane euro ieri, eveniment care afecteaza credibilitatea institutiei, intrucat in aceeasi zi secretarul de stat responsabil cu managementul datoriei publice a fost citat de ZF spunand ca nu este nevoie de prefinantari. Randamentul emisiunii a fost de 4,15% (cu circa 15pb peste nivelul de vineri si cu circa 5pb peste piata secundara din momentul vanzarii), sensibil mai scazut decat cel de 4,77% platit
in urma cu o luna cand acest instrument a fost lansat, insa marja de lichiditate platita peste swap si CDS a fost cu numai 25pb mai scazuta, de 60pb fata de 85pb in septembrie.
Cu bufferul fiscal la un nivel presupus confortabil (5 luni de acoperire a necesitatilor de finantare, peste tinta de 4 luni), efortul de prefinatare nu pare a avea un motiv clar. Acelasi lucru l-am sustinut mai devreme in aceasta luna si legat de ideea unor potentiale trageri din linia de 1 miliard euro pe care MF o are cu Banca Mondiala. In acel moment credeam ca MF se pregateste pentru o rectificare bugetara care sa conduca la cresterea deficitului, iar emisiunea de ieri vine sa sustina aceasta ideee.
Poate mai multa claritate asupra acestui subiect va fi furnizata cu ocazia vizitei FMI in Romania care a inceput astazi si se va incheia pe 5 noiembrie. Comentarii legate de perspectivele bugetare ar putea aparea mai devreme, mai ales date fiind discutiile in curs legate de bugetul pe anul viitor.