Liberalii divizati pe subiectul retragerii din Irak
Dinspre PNL se aud tot mai mult doua voci distincte in ce priveste initiativa retragerii trupelor din teatrele de operatiuni militare. In timp ce, vineri, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca PNL se gindeste la organizarea unui referendum pe acest subiect, un alt grup de lideri liberali critica vehement demersul privind retragerea din Irak.
„Prezenta trupelor romanesti in afara granitelor e o optiune politica ce se bazeaza pe atributele de independenta ale oricarei tari. Asa ca Romania are obligatia de a face o dezbatere pe aceasta tema”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, premierul Calin Popescu Tariceanu.
„Conform prerogativelor mele si ale ministrului Apararii, am putut pune in discutie oportunitatea mentinerii sau retragerii trupelor. Propunerea a intrat in CSAT, acesta a dezbatut-o si a respins-o. Insa, azi, CSAT nu a facut decit amine si mai mult aceasta problema”.
Premierul Tariceanu a mai anuntat ca va sustine in continuare ideea unei dezbateri pe tema retragerii, care sa fie urmata inclusiv de un referendum, „pentru ca poporul sa decida”.
Primul ministru a incheiat: „Azi, dupa parerea mea, presedintele a facut o eroare incercind sa mentina in continuare trupele in Irak. (…)Eu, ca premier si lider al PNL sustin retragerea”.
Ideea unui referendum a fost sustinuta anterior si de un alt ministru liberal, Cristian David. Acesta a spus: „Cred ca, pana la urma, este nevoie chiar si de o consultare mai larga, de o consultare publica, care sa confirme valabilitatea propunerii PNL, chiar daca acest lucru s-ar putea face in urma unei consultari largi, prin referendum”.
In plus, acesta a aratat ca exista timp suficient pentru discutarea cu partenerii de guvernare a unui calendar de retragere a trupelor, dar si pentru oferirea de explicatii partenerilor din coalitia antiterorista.
Referitor la o eventuala pierdere a credibilitatii sefului guvernului in urma declaratiilor pe marginea solicitarii de retragere a trupelor din Irak, David a spus ca in opinia sa nu se poate pune aceasta problema.
El a dat exemplul premierilor unor tari europene, care au anuntat retragerea fortelor din Irak, nu si-au pierdut credibilitatea pe plan extern, deoarece au actionat in interesul national.
Pe de alta parte, un important grup de liberali, printre care Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise, Adrian Miroiu, au apreciat, tot vineri, ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze sentimentele populatiei, in problema retragerii din Irak, este „nedemn, iresponsabil si descalificant”.
Aceste aprecieri au fost facute intr-o declaratie de presa in care semnatarii arata ca au luat act, „cu aceeasi surprindere pe care au manifestat-o electoratul roman, aliatii Romaniei, corpul diplomatic, clasa politica romaneasca si insisi membrii PNL”, de recenta initiativa politica a conducerii PNL privind angajamentele internationale ale Romaniei.
„Fara a contesta ideea ca o dezbatere referitoare la angajamentele internationale ale Romaniei ar putea fi necesara, atragem atentia ca orice astfel de dezbatere trebuie sa fie lansata, organizata si condusa in asa fel incat ea sa serveasca, iar nu sa submineze interesele nationale ale tarii noastre.
Consideram ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze in scopuri politicianiste temerile, nelamuririle si sentimentele populatiei este nedemn, iresponsabil si descalificant”, se mai arata in comunicat.