Sari direct la conținut

Licuricii ignorati de Basescu (de Cristian Teodorescu)

Cotidianul

Un lucru as vrea sa aflu, din culisele acestui summit. I-a povestit Basescu lui Bush, mai deoparte, bancul cu licuricii? Sau l-a intrebat macar daca-l stie?

Daca i l-a spus, jos palaria pentru umorul lui Basescu, daca nu, jos palaria pentru diplomatia lui. Fiindca altfel, pentru ceea ce am vazut si am ascultat zilele astea, de la summit, presedintele Romaniei mi s-a parut remarcabil. Chiar daca a deranjat citeva cucuvele ale protocolului, care i-au scos ochii ca s-a incurcat cu florile pentru Laura Bush.

N-as zice ca Basescu s-a simtit ca pestele in apa in timpul summitului. Dar chiar si morcovul lui de organizator e de inteles. La o asemenea intilnire te simti cu adevarat bine de-abia dupa ce ti-au plecat intregi toti invitatii.

Cum necum, desi stia ca Putin are susceptibilitati de vedeta de la Hollywood, Basescu nu s-a jenat sa atraga atentia Rusiei ca judeca si azi in termenii Razboiului Rece.

Ca analiza nu e foarte exact, fiindca Putin, pardon, Rusia nu mai are nici o treaba cu amintitul razboi, ci cu pretentiile ei de mare putere, ceea ce e de inteles. Rusii au inghitit destul de greu sa fie abandonati de fostele tari satelite ale Moscovei, cind s-a prabusit comunismul.

Le-a sarit tandara cind tarile baltice au ales NATO, totusi n-au facut indigestie, desi erau pe-aproape. Dar cind Ucraina si Georgia vor si ele in NATO, e normal ca Rusia sa se alarmeze, chiar daca aceste doua tari nu fac parte din Federatia Rusa. Ambele inseamna mult prea mult pentru istoria maichii Rusia pentru a fi lasate sa plece. Una e ca Ucraina nu mai vrea sa aiba capitala la Sankt Petersburg sau ca Georgia vrea sa-l uite pe sovieticul sau fiu Stalin si cu totul altceva e ca ele sa intoarca spatele radical Rusiei pornind catre Vest, chiar daca nu se misca.

Asa ca pravoslavnicul Putin a inceput sa umble cu succes la robinetele cu gaz, o manevra pe care americanii n-o pot evalua la adevarata ei valoare, fiindca nu-i simt efectele, dar la care francezii si germanii au reactionat ca fetita cu chibriturile, ignorind intransigenta Marelui Licurici.

Mai ales ca licuriciul in exercitiul functiunii e pe plecate de la Casa Alba. Or, in timp ce pe Bush nu-l mai costa nimic promisiunile, pe Sarkozi si pe Angela Merkel ii leaga abonamentul la gazele rusesti, de unde si intorsatura de condei a NATO fata de cele doua candidate sincere, dar incomode. Nu va dam foaia de parcurs, dar va tinem aproape. E acest compromis o dovada ca Rusia are un cuvint de spus in planurile NATO? Cu siguranta ca da.

E asta o dovada ca acest summit a fost un esec? Cred ca nu. Aducind la un numitor comun plapuma foarte lunga a americanilor si pe cea scurtata de necesitati a axei franco-germane, ajungem la concluzia ca NATO a facut compromisul rezonabil cu Rusia, dar fara sa-i lase cu ochii in soare pe ucraineni si pe georgieni. Or, aceasta solutie nu cred ca poate fi pusa in spinarea lui Basescu. Fiindca Romania a asigurat locul summitului, nu si rezultatul negocierilor. Am insa o nemultumire fata de Basescu, ca reprezentant al tarii organizatoare.

El ar fi trebuit sa le spuna macar citeva cuvinte de consolare anarhistilor care au fost zburataciti la Bucuresti, dintr-un ceausist exces de zel, ca sa nu deranjeze summitul. Fiindca, daca NATO nu mai ingaduie manifestatii de protest la adresa sa, isi pierde rostul de organizatie politico-militara aparatoare a democratiei. Or, minusculii licurici ai anarhismului sint, din acest punct de vedere, la fel de importanti ca si oaspetele coborit la Bucuresti din Air Force One.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro