Lipsiti de aparare in supermarket
In urma cu o saptamana, loturi de iaurt Danone cu fructe au fost retrase ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina. Testele efectuate de companie in Germania si Cehia au aratat ca substanta cu potential toxic si cancerigen exista in limite normale, iar produsul poate fi consumat.
Consumul de iaurt a scazut la nivelul intregii tari
„Nu putem sa informam consumatorii de fiecare data cand primim informatii despre o suspiciune privind un ingredient sau alta deviatie de calitate.
Procedura noastra este sa blocam produsul, il verificam, iar daca este in regula il repunem in vanzare, daca nu, cantitatile sunt distruse. Am mai blocat iaurt si inainte de aceasta alerta. Aceasta este politica noastra.
Distrugem produsele neconforme, indiferent de cost”, a declarat Jacques Ponty, directorul general Danone Romania, citat de Mediafax. Totusi, ca urmare a acestor suspiciuni, vanzarile de lactate au scazut.
„Consumatorii sunt mai neincrezatori. Nu exista estimari privind scaderea vanzarilor la nivelul industriei, intrucat consumatorii informati nu au incetat sa cumpere, ci au trecut eventual de la un produs la altul”, a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, citat de Mediafax.
El a mai spus ca informatia privind suspiciunea de contaminare „a transpirat prea devreme” si ca ar fi trebuit facuta publica dupa obtinerea rezultatelor testelor de laborator.
Mai mult, in urma cu doua luni au fost retrase de la vanzare peste 36.000 de conserve de ton importate din Thailanda, dupa ce un barbat din Bistrita Nasaud s-a imbolnavit de botulism. Rezultatele testelor efectuate de ANSVSA au fost negative.
Alimente modificate genetic
„Nimeni nu doreste sa fie cobai pentru alimentele modificate genetic. Era de asteptat ca in Romania, la fel ca in celelalte tari europene, consumatorii sa refuze sa manance astfel de alimente. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arata ca majoritatea romanilor resping categoric alimentele modificate genetic (n.r.
– 67%) si doresc ca acestea sa dispara de pe rafturile magazinelor alimentare”, a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.
Un articol de Andreea Tuliga