Sari direct la conținut

Lista cu nume ale unor subofiteri ai Legiunii Gemina, descoperita la poarta Castrului Roman

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Mai multe fragmente ale unor placi de marmura alba au fost descoperite recent la Alba Iulia, cu ocazia sapaturilor initiate de arheologi pentru restaurarea si conservarea portii castrului roman din municipiu (Porta Principales Dextra).

Unul dintre fragmente contine informatii despre vizita imparatului Caracalla in Dacia si Apulum, in anul 214 dupa Christos, iar celalalt cuprinde 40 de nume ale unor subofiteri ai Legiunii a XIII-a Gemina.

Seful catedrei de Arheologie din cadrul Muzeului National al Unirii din oras, Vasile Moga, a declarat ca pana acum au fost descoperite 11 liste cuprinzand antroponimele unor ofiteri si subofiteri din Legiunea a XIII-a Gemina. „Acestea reprezinta indicii asupra numelor si a ariei de recrutare a militarilor, subofiterilor si ofiterilor superiori ai Legiunii”, a spus istoricul.

Fragmentele descoperite in 2006 au permis descifrarea unor nume de subofiteri ca „Ulpi”, „Aeli” si „Aureli”, ceea ce indica posibilitatea ca lista sa dateze din timpul lui Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.).

Arheologul Vasile Moga a adaugat ca este posibil ca aceste tabele sa fi fost realizate cu ocazia unor evenimente importante pentru oras si provincie, ele avand corespondent in placile comemorative din zilele noastre.

Se pare ca Apulum este singura localitate romana in care au fost ridicate astfel de liste cu ocazia unor evenimente importante.

Multimea de inscriptii latine si materiale de constructii (caramizi) cu insemnele Legiunii a XIII-a Gemina descoperite de-a lungul timpului (circa 750) ii indreptatesc pe arheologi sa considere ca Apulum a fost cel mai mare centru militar, cultural si economic al Provinciei Dacia.

De asemenea, introducerea canalizarii in cartierul Cetate a permis recuperarea, in acest an, a unui monument epigraphic descoperit in fata cladirii Universitatii „1 Decembrie” din Alba Iulia, care prin textul sau aduce informatii despre unele edificii ridicate in Principia castrului. Este vorba de un „templum tetrastiylum” – o constructie avand in fata 4 coloane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro