Sari direct la conținut

LIVE ​Război în Israel: Tel Avivul ar putea anexa o parte din Gaza / SUA fac presiuni ca Israelul să nu atace Hezbollah / Joe Biden, în Israel: Hamas este răul pur. Nu fiți consumați de furie / Bilanțul exploziei de la spitalul din Gaza – 471 de morți

HotNews.ro
Forțele de securitate libaneze folosesc tunuri cu apă împotriva protestatarilor din fața Ambasadei SUA din Awkar, Foto: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia
Forțele de securitate libaneze folosesc tunuri cu apă împotriva protestatarilor din fața Ambasadei SUA din Awkar, Foto: Ibrahim AMRO / AFP / Profimedia

Benjamin Netanyahu afirmă că i-a furnizat lui Joe Biden „dovezi concludente” că Israelul nu a provocat explozia de la spitalul din Gaza și că în spatele atacului se află Jihadul Islamic Palestinian. „Lumea cunoaște astăzi adevărul”, a spus el.

Într-o declarație, alături de Benjamin Netanyahu, președintele american a susținut varianta israeliană asupra atacului. Armata a susțținut că a fost vorba de o rachetă eșuată trasă de Jihadul Islamic Palestinian. Chiar dacă islamiștii au negat, au apărut mai multe filmări care susțin varianta prezentată de oficialii israelieni.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a lăsat să se înțeleagă că Israelul ar putea anexa o parte din Gaza într-un interviu radiofonic acordat miercuri.

În același timp, mai multe atacuri ale protestatarilor împotriva ambasadelor Israelului şi SUA au fost raportate în diferite părţi ale lumii după bombardarea unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi, în contextul conflictului în curs de desfăşurare între autorităţile palestiniene şi gruparea islamistă Hamas, relatează EFE.

Războiul Israel-Hamas – ziua a 12-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

02:02Oficial ONU: Naţiunile Unite vor dori să facă propria investigaţie privind explozia mortală de la spitalul din Gaza

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, a cerut miercuri, la CNN, ca ONU să facă o investigaţie proprie privind circumstanţele în care a avut loc explozia mortală de marţi de la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi, potrivit Hamas. Gruparea militantă acuză un bombardament israelian, în timp ce Israelul susţine că este vorba de un tir ratat al Jihadului Islamic palestinian.

„ONU va dori cu siguranţă să facă propria investigaţie. Şi ar trebui să fie făcută foarte curând şi foarte rapid”, a declarat Martin Griffiths în emisiunea Christianei Amanpour de la CNN.

01:40Ministrul iordanian de externe, despre versiunea Israelului şi SUA în legătură cu explozia de la spitalul din Gaza: „Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii”

În Orientul Mijlociu există un scepticism profund în ceea ce priveşte evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza, potrivit ministrului de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, relatează The Guardian.

„Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii”, a declarat Safadi pentru NBC News.

„Singurul mod în care oamenii ar putea accepta o altă poveste este dacă ar exista o anchetă internaţională independentă privind tragedia care a avut loc, cu dovezi impecabile că nu a fost Israelul”, a punctat el.

01:11Fost ofițer britanic: Intențiile Hamas sunt asemănătoare cu cele ale Al Qaeda de la 11 septembrie

Un fost ofițer al armatei britanice a comparat intențiile Hamas cu cele ale Al Qaeda în timpul atacului de la 11 septembrie 2001, afirmând că Hamas a încercat să atragă Israelul într-un conflict și să îl izoleze de sprijinul internațional.

Într-un interviu acordat Sky News, Justin Crump, în prezent consultant specializat în management la Ministerul de Externe, a mai spus că negarea de către Israel a implicării în explozia de la spital se bazează pe dovezi substanțiale, iar povestea lor „are mult sens”.

00:54Premierul britanic Rishi Sunak a plecat în Israel unde joi va avea discuţii cu liderii acestui stat, urmând să se deplaseze apoi în alte ţări din regiune pentru convorbiri suplimentare, a anunţat Downing Street, relatează The Guardian.

Premierul britanic a părăsit Londra miercuri seară şi urmează să aibă joi discuţii cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele ţării, Isaac Herzog.

Downing Street a precizat că Sunak va călători apoi „într-o serie de alte capitale regionale”, dar detaliile nu au fost făcute publice din motive de securitate şi din cauza situaţiei în schimbare rapidă din regiune.

Sinteza evenimentelor până la această oră:

00:39Biden spune că președintele egiptean este de acord să deschidă granița

Joe Biden a declarat că liderul egiptean Abdel Fattah El-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite intrarea în Gaza a aproximativ 20 de camioane cu ajutoare umanitare, potrivit Sky News.

Biden l-a lăudat pe dl El-Sisi pentru această decizie, spunând că „Sisi merită un credit real pentru că a fost conciliant”.

SUA fac presiuni in privat asupra Israelului pentru a nu initia un razboi cu Hezbollah

00:20Hezbollah afirmă că doi dintre membrii săi au fost uciși

Gruparea militantă libaneză Hezbollah afirmă că doi dintre membrii săi au fost uciși în luptele transfrontaliere de astăzi.

Organizația susținută de Iran, de asemenea aliată a Hamas, a efectuat un schimb de focuri de artilerie și rachete cu Israelul de la izbucnirea conflictului.

Ieri, Hezbollah a anunțat că cinci dintre luptătorii săi au fost uciși pe fondul escaladării violențelor.

00:01 Președintele american Joe Biden și președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi au convenit să colaboreze îndeaproape pentru a încuraja un răspuns „urgent și ferm” la un apel umanitar lansat de Națiunile Unite în legătură cu conflictul dintre Israel și Hamas, a anunțat miercuri Casa Albă.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra necesității de a menține stabilitatea în Orientul Mijlociu și de a preveni escaladarea conflictului, precum și asupra reafirmării angajamentului lor față de parteneriatul strategic al celor două națiuni, potrivit AFP.

23:44SUA fac presiuni în privat asupra Israelului pentru a nu iniţia un război cu Hezbollah – presă

Administraţia Biden a îndemnat în privat Israelul să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, în timp ce Washingtonul încearcă să împiedice ca războiul actual să se extindă dincolo de Gaza, au declarat pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

23:18Sute de evrei din SUA au protestat la Washington cerând încetarea focului în Gaza

Aproximativ 400 de evrei americani, inclusiv 25 de rabini, au protestat în interiorul Capitoliului SUA cerând parlamentarilor americani să ceară încetarea focului, potrivit Haaretz.

„Se întâmplă acum în Washington DC: cel mai mare protest evreiesc de solidaritate cu palestinienii din istoria SUA”, au declarat organizatorii.

22:58 Manifestații pro-palestiniene în Franța: Consiliul de Stat se opune „interzicerii lor sistematice”

Consiliul de Stat francez a reamintit miercuri guvernului că manifestațiile pro-palestiniene nu pot fi interzise în mod sistematic și că este de competența exclusivă a prefecților să evalueze dacă există un risc de tulburare locală a ordinii publice, potrivit AFP.

Netanyahu: „Lumea cunoaște astăzi adevărul”

22:46Guvernul irlandez a anunțat miercuri că a deblocat un ajutor umanitar suplimentar imediat în valoare de 13 milioane de euro pentru palestinieni și a făcut apel la o încetare a focului în războiul declanșat de atacul fără precedent asupra Israelului de către mișcarea palestiniană Hamas, potrivit AFP.

„Anunț în această seară un pachet imediat de 13 milioane de euro”, a declarat ministrul de externe Michael Martin în Parlamentul irlandez. Aceste fonduri, care se adaugă la programul irlandez de 16 milioane de euro pentru palestinieni din acest an, vor fi canalizate prin intermediul agențiilor Națiunilor Unite.

22:24 Netanyahu: „Lumea cunoaște astăzi adevărul”

Benjamin Netanyahu afirmă că i-a furnizat lui Joe Biden „dovezi concludente” că Israelul nu a provocat explozia de la spitalul din Gaza și că în spatele atacului se află Jihadul Islamic Palestinian, potrivit Sky News.

Într-un discurs video după plecarea președintelui american de la Tel Aviv, Netanyahu a declarat că a dat instrucțiuni sistemului național de informații și armatei israeliene să „răspândească aceste dovezi”. „Lumea cunoaște astăzi adevărul”, a spus el.

22:00Meta Platforms limitează temporar „posibilele comentarii nepotrivite sau nedorite” despre conflictul dintre Israel şi Hamas

Proprietarul Facebook, Meta Platforms, a introdus miercuri măsuri temporare pentru a limita „posibilele comentarii nepotrivite sau nedorite” la postările despre conflictul dintre Israel şi Hamas, transmite Reuters.

21:40Turcia atacă Consiliul de Securitate al ONU

Liderul turc a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu a reușit să adopte o rezoluție care să ceară „pauze umanitare” în conflict și să condamne toate violențele împotriva civililor.

Statele Unite au votat împotriva proiectului de text, exprimându-și „dezamăgirea” că nu face nicio referire la dreptul Israelului de a se apăra.

Rezoluția cerea pauze în conflict pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza, precum și condamnarea Hamas și a tuturor violențelor și terorismului împotriva civililor.

Israelul ar putea anexa o parte din Gaza

21:16Purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat pentru ziarul amintit că armata are o „mare provocare” în ceea ce privește legitimitatea internațională pentru a acționa în Fâșia Gaza, în urma afirmațiilor false ale grupării teroriste Hamas, potrivit cărora un atac aerian israelian a ucis sute de persoane într-un spital.

De asemenea, el spune că unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a recrutat sute de rezerviști pentru a ajuta la eforturile de diplomație publică în timpul războiului.

20:48 Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a lăsat să se înțeleagă că Israelul ar putea anexa o parte din Gaza într-un interviu radiofonic acordat miercuri.

Cohen a declarat, potrivit Times of Israel, următoarele: La sfârșitul acestui război, nu numai că Hamas nu va mai fi în Gaza, dar și teritoriul Gaza se va micșora.

Această declarație este o indicație a speculațiilor unor analiști potrivit cărora IDF va încerca să creeze o zonă tampon în interiorul Gaza pentru a proteja mai bine orașele de la granița de sud a Israelului, astfel încât acestea să nu fie expuse la tipul de atac pe care Hamas l-a efectuat la 7 octombrie.

20:36Iordania: Ciocniri violente între poliție și protestatari în apropierea ambasadei israeliene

Poliția iordaniană a declarat miercuri că mai mulți polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor care au izbucnit cu protestatarii în apropierea ambasadei israeliene, care incendiau bunuri, potrivit AFP.

20:23Serviciile de informații ale SUA, bazate pe imagini aeriene și pe interceptări de conversații între militanții din Hamas, indică faptul că Israelul nu a fost implicat în atacul asupra unui spital din Fâșia Gaza care a ucis peste 470 de persoane, a declarat miercuri Casa Albă.

„În timp ce continuăm să adunăm informații, evaluarea noastră actuală, bazată pe analiza imaginilor aeriene, pe interceptări de conversații și pe informații din surse deschise, este că Israelul nu a fost responsabil pentru bombardamentul de ieri asupra unui spital din Fâșia Gaza”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

Sute de protestatari au inundat străzile din capitala Iordaniei

20:11Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că a mobilizat un convoi cu 60 de tone de ajutor medical și umanitar pentru a fi trimis în Gaza, dar că are nevoie de acces sigur pentru a le livra.

19:57Trupele israeliene au ucis doi adolescenți palestinieni la un protest în Cisiordania

Forțele israeliene au împușcat mortal doi adolescenți palestinieni în apropiere de Ramallah, în Cisiordania, astăzi, după proteste împotriva bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, potrivit oficialilor palestinieni.

Aceste decese au ridicat la cel puțin 64 numărul palestinienilor uciși de când Hamas a atacat Israelul în Cisiordania.

19:37„Toată Iordania este alături de Hamas”: Proteste izbucnesc în Iordania

Sute de protestatari au inundat străzile din capitala Iordaniei, exprimându-și solidaritatea cu Palestina și arătându-și sprijinul pentru Hamas.

Demonstranții protestează împotriva bombardamentului asupra spitalului din Gaza, pe care mulți din lumea arabă îl pun pe seama Israelului.

19:26Schimbările făcute de X după ce Elon Musk a fost avertizat privind dezinformarea de război

Platforma a fost supusă unei examinări amănunțite pentru că a permis răspândirea dezinformării despre conflict, un oficial al UE avertizându-l pe Musk că încalcă normele privind conținutul online ale blocului comunitar, potrivit Sky News.

Printre conținuturile partajate pe scară largă se numără secvențe din jocuri video care pretind că prezintă scene din timpul conflictului și reluarea unor clipuri din războaie care nu au legătură cu acesta.

18:56 Mii de persoane protestează la Cairo după ce președintele Egiptului Abdel-Fattah el-Sissi i-a îndemnat pe egipteni să iasă în stradă în solidaritate cu palestinienii. Sissi a dat vina pe Israel pentru explozia spitalului din Gaza, în ciuda dovezilor tot mai evidente că de vină e o rachetă rătăcită trasă de un grup terorist. Poziția este oarecum neobișnuită pentru Sissi, care a fost mai apropiat de Israel în ultimii ani decât alți lideri arabi.

Ambasadele SUA și Israelului din Argentina au fost evacuate după ce au primit două amenințări cu bombă

18:50 Ministerul Sănătății din Israel le cere cetățenilor care dețin o licență de port- armă valabilă să se ofere voluntari pentru a servi drept gardieni la spitale și unități de asistență medicală. În cazul în care războiul ar escalada, centrele medicale vor trebui să se bazeze pe voluntari pentru a securiza centrele medicale care sunt supraaglomerate.

18:45Ambasadele SUA și Israelului din Argentina au fost evacuate după ce au primit două amenințări cu bombă, a informat presa locală. La fața locului au fost semnalate echipe de geniști. Autoritățile au spus că prima percheziție a uneia dintre ambasade s-a dovedit a nu confirma prezența explozivilor

18:43 Mai multe atacuri ale protestatarilor împotriva ambasadelor Israelului şi SUA au fost raportate în diferite părţi ale lumii după bombardarea unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi, în contextul conflictului în curs de desfăşurare între autorităţile palestiniene şi gruparea islamistă Hamas, relatează EFE.

18:38 Reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu a avertizat miercuri Consiliul de Securitate că riscul extinderii conflictului dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza este „foarte real și extrem de periculos”.

„Mă tem că suntem în pragul unui abis profund și periculos care ar putea schimba traiectoria conflictului israeliano-palestinian, dacă nu a Orientului Mijlociu în ansamblu”, a spus Tor Wennesland

18:35 Sirenele avertizoare de rachete sună în Hod HaSharon, Petah Tikva și în mai multe orașe din centrul Israelului.

18:32Președintele SUA, Joe Biden, și secretarul de stat, Antony Blinken, au urcat la bordul Air Force One după ce s-au întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Cei doi se întorc la Washington din Tel Aviv.

18:27 Statele Unite au făcut uz miercuri de dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea pauze în conflictul dintre Israel și teroriștii Hamas pentru a permite intrarea unor ajutoare umanitare în fâșia Gaza.

18:15Sinteza evenimentelor până la această oră:

  • Președintele american Joe Biden a spus că informațiile Pentagonului sugerează că explozia de la spitalul din Gaza de marți seară a fost cauzată de „cealaltă echipă” și nu de un atac aerian israelian.
  • Biden i-a avertizat pe israelieni să nu fie consumați de furie și a spus că marea majoritate a palestinienilor nu sunt afiliați Hamas. Poporul palestinian suferă și el, a spus Biden, adăugând va cere Congresului să aprobe un pachet de ajutor „fără precedent” pentru palestinieni.
  • Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că 471 de palestinieni au fost ucişi şi peste 314 au fost răniţi la spitalul al-Ahli din Gaza.
  • Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al armatei a negat vinovăția Israelului pentru explozia de la spitalul. El a prezentat o conversație interceptată între agenții Hamas care discuta despre eșecul unei rachete a Jihadul Islamic, precum și imagini aeriene despre care susține că arată că explozia nu ar fi putut fi cauzată de armata israeliană. Oficialul a spus că „sistemul radar a urmărit rachetele trase de teroriști din interiorul Gazei în momentul exploziei”.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a condamnat atacul asupra spitalului din Gaza ca fiind „îngrozitor”.
  • Proteste violente au avut loc în fața ambasadelor SUA din Orientul Mijlociu, la Amman sau Beirut.

17:08Joe Biden face declarații :

  • Hamas este răul pur
  • Cei care așteaptă să afle care e soarta rudelor nu sunt singuri. Lucrăm cu parteneri din regiune pentru a-i recupera pe ostatici. Pentru mine ca președinte american nu este o prioritate mai mare decât a-i elibera pe ostaticii americani.
  • Statul Israel s-a născut ca să fie un loc sigur pentru evrei.
  • Acest atac a provocat furie atotcuprinzătoare.
  • Am fost în legătură cu liderii voștri din primele momente de după atac.
  • Nu toți palestinienii sunt Hamas. Hamas folosește familii nevinovate din Gaza ca scuturi umane.
  • Deplângem moartea palestinienilor nevinovați. Explozia de la Spital se pare că a fost provocată de o rachetă lansată de un grup terorist din Gaza.

16:57 Ce se știe despre Jihadul Islamic, gruparea palestiniană care ar fi lovit spitalul al-Ahli din Gaza?

16:50Președintele Joe Biden a declarat că la baza afirmației sale că nu Israelul este responsabil de explozia de la spitalul din Gaza sunt datele care i-au fost prezentate de Departamentul Apărării al SUA. „Datele mi-au fost arătate de departamentul meu de apărare”, a spus Biden.

16:43 Ambasada SUA de la Amman, au încercat să ia cu asalt de protestatari. Forțele de ordine intervin. Violențe au loc și în Liban și Cisiordania.

Violențe și la Beirut

15:52Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat miercuri că 471 de palestinieni au fost ucişi şi peste 314 răniţi în explozia de marți seară de la spitalul al-Ahli al-Arabi din nordul Fâşiei Gaza, citat de Reuters.

15:38În ciuda explicațiilor Tel Avivului care spune că nu a fost implicat în explozia de la spitalul din Gaza, ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, Riad Malki, acuză Israelul că a bombardat „intenționat” spitalul al-Ahli din Gaza și spune că locuitorii Fâșiei sunt supuși genocidului. Malki, care a vorbit în Arabia Saudită în timpul unei întâlniri a Organizației de Cooperare Islamică, spune că armata israeliană atacase același spital cu două zile mai devreme și a avertizat medicii de acolo, potrivit Times of Israel.

Blinken a discutat cu Abbas

15:21Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat marți seară cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a-și exprima profundele condoleanțe pentru viețile civile pierdute în explozia de la spitalulului Al Ahli din orașul Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

15:00Membrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) ar trebui să impună un embargou petrolier şi alte sancţiuni Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni, a declarat miercuri ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, transmite Reuters.

14:58Ministerul palestinian al Sănătății susține că numărul palestinienilor uciși de la începutul războiului este de 3.478.

14:41Înainte de întâlnirea lui Biden cu cabinetul de război al Israelului, Netanyahu a vorbit despre crimele ale Hamas. „În timp ce Israelul încearcă să minimizeze numărul victimelor civile, Hamas încearcă să maximizeze numărul victimelor civile”, a spus el într-o declarație publică înaintea întâlnirii. „Hamas vrea să omoare cât mai mulți israelieni posibil și nu are nicio grijă pentru viețile palestinienilor”.

Noi imagini cu explozia de la spitalul din Gaza

14:12​Știrile Channel 12 publică imagini despre care spune că au fost surprinse de una dintre camerele sale din Netiv Ha’asara, îndreptate spre Fâșia Gaza, care arată un baraj de rachete lansat de lângă Spitalul al-Ahli.

Armata israeliană a anunțat că și ea că a fost vorba de o rachetă eșuată trasă din Gaza de Jihadul Islamic Palestinian.

Imaginile publicate de Channel 12 vin să întărească această ipoteză.

13:28Șase aeroporturi au fost evacuate miercuri dimineață în Franța, după „amenințări cu atacuri” primite prin e-mail, a declarat pentru AFP o sursă din poliție.

12:55Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că până acum peste 3.300 de palestinieni au fost uciși de la declansarea conflictului cu Israel și peste 13.000 au fost răniți.

12:41Oficiali ai Uniunii Europene au denunţat miercuri explozia de la spital din Fâşia Gaza şi au cerut declanşarea unei anchete aprofundate, pentru ca cei responsabili să fie traşi la răspundere, informează AFP şi dpa.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că „nimic nu poate scuza o lovitură asupra unui spital plin de civili”.

„Toate faptele trebuie să fie stabilite şi cei responsabili vor trebui să dea socoteală”, a mai declarat Von der Leyen.

12:35Anularea vizitei președintelui Statelor Unite, Joe Biden, în Iordania subliniază o relație complexă între Iordania și Israel, pusă la încercare de criza din Gaza, mai ales după bombardarea spitalului Al-Ahli Arab. Potrivit unei analize Aljazeera, relația dintre cele două state continuă să influențeze dinamica regională.. Pe larg AICI

Biden: Hamas a comis atrocități care fac ca Isis să pară oarecum rațional

11:41Joe Biden și Benjamin Netanyahu susțin scurte declarații.

Joe Biden:

  • Teroriștii Hamas au masacrat peste 1.300 de oameni.
  • Americanii sunt de acord cu voi și sunt îngrijorați. Nu este un lucru ușor ce trebuie să faceți.
  • Trebuie să ne gândim că Hamas nu reprezintă toți palestinienii și le-a adus doar suferință palestinienilor.
  • Sunt foarte trist după explozia de la spitalul din Gaza. Am văzut că a fost făcută de ceilalți.
  • Trebuie să-i ajutăm pe palestinienii nevinovați.
  • Hamas a comis atrocități care fac ca Isis să pară oarecum rațional

11:16Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a exclus găzduirea refugiaților palestinieni din războiul Israelului din Gaza, în Peninsula Sinai.

„Întregul concept de transfer al cetățenilor palestinieni din Fâșia Gaza în Sinai este pur și simplu transferul conceptului de luptă și rezistență din Gaza în Sinai și, în acest mod, Sinai va fi o bază pentru operațiuni militare împotriva Israelulu. În acest caz, Israelul va încerca să se apere și, într-un mod similar, Israelul își va îndrepta armata către Egipt și Sinai”, a spus el el.

10:58Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns în Israel.

10:39Jihadul Islamic: Israelul minte și prezintă versiuni contradictorii ale atacului la spitalul din Gaza. Jihadul Islamic respinge declarația purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, susținând că „unghiul impactului și intensitatea incendiului demonstrează că a fost un atac din aer”.

Armata israeliană spune că Jihadul Islamic Palestinian a lovit spitalul

10:18Declarațiile cheie ale purtătorului de cuvânt al Armatei israeliene:

„În primul rând, am confirmat că nu există niciun indiciu că noi am fi lovit spitalul.

În al doilea rând, sistemul nostru radar a urmărit rachetele trase de teroriști din interiorul Gazei în momentul exploziei. Vă voi arăta analiza traiectoriei rachetei care confirmă că rachetele au fost trase din imediata apropiere a spitalului.

În plus, există două videoclipuri independente care arată eșecul lansării rachetei și continuarea zborului rachetei către sol cu ​​căderea în Fâșia Gaza în complexul spitalului.

În al treilea rând, avem informații despre comunicarea dintre teroriști care vorbesc despre rachete și ținte greșit lovite. Teroriștii își dau seama că racheta a fost trasă greșit, referindu-se la spitalul al-Ahli al-Arabi”.

10:15Jurnaliştii care au pus întrebări la conferința purtătorului de cuvânt al armatei israeliene l-au întrebat despre credibilitatea explicaţiei Armatei, precizând că „IDF are un istoric slăbuț cu privire la credibilitatea sa”

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt a spus: „În trecut, am fost uneori prea rapizi pentru a ajunge la anumite concluzii. De aceea, pentru acest eveniment ne-am luat timp, ne-a luat mai mult de cinci ore. Am vrut să verificăm totul, să ne asigurăm că suntem credibili.”

10:02Armata israeliană a susținut că aproximativ 450 de rachete palestiniene nu au atins țintele, începând din 7 octombrie și că explozia la spital a fost cauzată de un exemplu în acest sens. IDF susține că racheta a fost trasă din spatele spitalului și că a interceptat un apel cu palestinienii care discutau despre eșecul lansării.

09:45Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat îngrozit de imaginile cu explozia de la spitalul din Gaza, care a făcut sute de morți și a cerut o investigație amănunțită a incidentului.

„Civili nevinovați au fost răniți și uciși. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor”, a scris Scholz pe X.

Scholz este așteptat în Egipt miercuri, unde urmează să se întâlnească cu președintele Abdel Fattah al-Sisi, în urma vizitei sale în Israel.

09:14Iordania declară că a anulat summitul planificat cu președintele american Joe Biden, președintele palestinian Mahmoud Abbas, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și regele Iordaniei Abdullah al II-lea, deoarece „războiul nu va putea fi oprit”, acuzând Israelul că a făcut „masacre”. Ministrul iordanian de externe, Ayman Al-Safadi, spune într-o declarație că „în urma consultărilor cu frații noștri palestinieni și egipteni și după o discuție cu Statele Unite, am decis să nu organizăm acest summit”.

Rusia: Explozia de la spital, „o crimă șocantă”

08:51Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că explozia la spitalul din Gaza care a ucis sute de palestinieni este „o crimă șocantă”, adăugând că Israelul ar trebui să furnizeze dovezi pentru a demonstra că nu a fost implicat în atac. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat pentru Radio Sputnik că atacul a fost o crimă „dezumanizantă”.

08:43Forțele de Apărare Israelului spun că au ucis încă doi comandanți Hamas în Gaza, printre alte zeci de ținte lovite în Fâșia Gaza în ultima zi. Potrivit IDF, Muhammad Awdallah, șeful Diviziei de rachete dirijate antitanc din Brigada Orașului Gaza a Hamas, și Akram Hijazi, un comandant al forțelor navale Hamas, au fost vizați în urma eforturilor de informații ale agenției de securitate Shin Bet și ale Direcției de Informații Militare.

08:25Armata israeliană publică imagini cu lansarea atribuită Jihadului Islamic asupra spitalului. Videoclipul arată imagini cu parcarea spitalului, unde explozia a avut loc, provocând sute de victime. Imaginile arată că un incendiu mare a fost provocat în zonă în urma exploziei, dar nu există crater. Rachetele israeliene lasă în general gropi mari în pământ, spune armata.

Armata americană a dejucat un atac care vizează forțele sale în Irak

08:22Armata americană a dejucat un atac care vizează forțele sale în Irak miercuri dimineața, interceptând două drone înainte ca acestea să poată lovi una din bazele sale, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au refuzat să spună cine a fost suspectat de atac, dar acesta a avut loc în timp ce Washingtonul este în alertă sporită din cauza războiului Israel-Hamas. Dronele de atac unidirecțional au fost interceptate în timp ce încercau să lovească baza aeriană al Asad din Irak, care găzduiește trupe americane, au spus oficialii.

08:14Cel puţin 17 jurnalişti, majoritatea palestinieni, au fost ucişi de când Hamas a atacat Israelul, declanșând o serie de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, a declarat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, transmite NBC News, citat de News.ro.

07:56Consiliul de Securitate al ONU a programat miercuri dimineața votul unei rezoluții privind conflictul Israel-Hamas. Rezoluția condamna inițial „atacurile teroriste odioase ale Hamas” asupra Israelului, precum și violența împotriva civililor, cerând în același timp intervale de ”pauză umanitară” pentru a oferi ajutor victimelor. Negocierile privind formularea proiectului de rezoluție sau continuat pe parcursul întregii zile de marți. Votul vine la scurt timp după respingerea de luni seara a unei rezoluții elaborate de Rusia care condamna violența și terorismul împotriva civililor și solicita o „încetare a focului umanitar”, dar care nu menționa Hamas.

07:51Imaginile din orașul Gaza arată scene haotice în jurul spitalului Al Ahli, în timp ce medicii acordă ajutoare victimelor și direcționează oamenii spre spitalele din apropiere. Hamas spune că atacul aerian care a lovit spitalul a fost dat de Israel, în vreme ce Israelul spune că explozia a fost cauzată de rachete trase greșit de membrii unui alt grup, Jihadul Islamic.

07:35Israelul anunță o zonă umanitară în sud-vestul Gazei. Israelul a transmis o nouă avertizare ca oamenii aflați în nordul Gazei să plece în sud. Acesta recomandă mutarea în „zone deschise” din vestul Khan Younis și spune că ajutoarele vor fi trimise în regiunea numită Al-Muwaasi „dacă va fi necesar”.

07:27Scene „de nedescris” la spital – Ministerul Sănătății din Palestina. Situația de la spitalul Al Ahli a fost descrisă drept „de neegalat și de nedescris”, de către ministerul palestinian al sănătății din Gaza, citat de BBC. „Medicii efectuează intervenții chirurgicale pe sol și pe coridoare, unele fără anestezie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Dr. Ashraf Al-Qudra. El a adăugat că multe dintre victime sunt copii și femei cu răni „dincolo de capacitățile echipelor noastre medicale”.

07:1022 de țări arabe au cerut încetarea focului în Gaza. Cele 22 de țări arabe de la Națiunile Unite s-au alăturat pentru a cere o încetare imediată a focului în Gaza, după explozia devastatoare și incendiul de la un spital din orașul Gaza. Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii Grupului Arab sunt „revoltați de acest masacru” și cer livrarea imediată a ajutorului umanitar și prevenirea „mutării forțate” a palestinienilor.

06:37Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Daniel Hagari, va informa reporterii miercuri dimineață despre explozia care a ucis marți sute de oameni într-un spital din Fâșia Gaza. Israelul spune că explozia a fost cauzată de lansarea greșită a unei rachete de către Jihadul Islamic și că are dovezi audio și tehnologice care susțin această afirmație.

05:53Programul vizitei președintelui SUA în Israel: Biden se întâlneşte miercuri cu premierul israelian Netanyahu într-o „întâlnire bilaterală foarte restrânsă”. Apoi va avea loc întâlnirea cu membrii cabinetului de război israelian.

În continuare, Biden „va avea ocazia să se întâlnească cu unii dintre primii respondenţi israelieni care se pun cu curaj în pericol ca răspuns la aceste atacuri Hamas”. Urmează o întâlnire cu familiile care şi-au pierdut rudele în lupte sau ai căror apropiaţi sunt ţinuţi ostatici. Acolo vor avea loc declaraţii oficiale urmate de o scurtă întâlnire cu preşedintele israelian Herzog. „Preşedintele intenţionează să vorbească atât cu preşedintele Mahmoud Abbas, cât şi cu preşedintele Sisi în zborul spre casă”, spune Kirby.

05:40Forțele de Apărare Israelului spun că o altă rachetă ghidată antitanc a fost lansată din Liban către forțele armate care staționează în nordul Israelului, aproape de graniță. Atacul marchează cel puțin a șaptea rachetă trasă în ultimele 24 de ore asupra posturilor militare de la granița de nord, de grupul Hezbollah.

Biden vea să-i pună lui Netanyahu „întrebări dure”

05:00Președintele american Joe Biden intenționează să-i pună prim-ministrului Benjamin Netanyahu câteva „întrebări dure, ca prieten al Israelului” cu privire la strategia Ierusalimului în războiul din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, reporterilor de la bordul Air Force One cu președintele în drum spre Tel Aviv. Biden va ateriza pe aeroportul Ben Gurion, lângă Tel Aviv, la ora 10 dimineața, pentru întâlniri cu oficialii israelieni.

04:50Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va sosi joi la Cairo, unde se va întâlni cu liderii egipteni, inclusiv cu președintele Abdel Fattah Al Sisi. „Această situație devine mai mult decât critică”, a spus el. „Ne aflăm într-un moment de tensiune extremă, în care facem un apel de a ne îndepărta de escaladarea conflictului”.

04:30Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate, a declarat că este „inuman” să-i lași pe medicii și asistenții din Gaza cu dilema de a avea grijă de pacienții lor sau de a fugi pentru a-și salva propriile vieți. „Ordinul de evacuare e imposibil de îndeplinit, având în vedere insecuritatea actuală, starea critică a multor pacienți și lipsa ambulanțelor, a personalului, a capacității sistemului de sănătate și a unui adăpost alternativ pentru cei strămuți”, a adăugat el.

04:00Departamentul de Stat al SUA a ridicat alerta de călătorie în Liban, avertizând cetățenii americani să nu se deplaseze cu niciun chip acolo, invocând insecuritatea zonei provocată de schimburile de rachete între Israel și Hezbollah, relatează Reuters.

Departamentul de Stat a autorizat plecarea membrilor familiilor personalului guvernamental american și a unor membri ai personalului Ambasadei SUA la Beirut, din cauza situației imprevizibile din Liban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro