Sari direct la conținut

Liviu Voinea, la TVR1: Fondul total de salarii pe 2014 va fi indexat cu rata inflatiei. Analizam cum se imparte indexarea

HotNews.ro

Fondul total de salarii pentru 2014 va fi indexat cu rata inflatiei, a anuntat miercuri seara ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a precizat ca in prezent se analizeaza daca vor creste toate salariile de la stat cu aceasta valoare sau se va incepe aplicarea legii salarizarii unice.

„Cum se imparte indexarea e inca in analiza”, a afirmat Voinea, invitat la emisiunea „La varf” a televiziunii nationale, moderata de Mihai Radulescu.

Astfel, „poti creste toate salariile cu 2,5 sau 3%” sau „poti incepe sa aplici legea salarizarii unice si sa incerci sa aduci salariile foarte jos catre nivelul din grila fara a scadea salariile peste nivelul din grila, dar stagnand. Salariile mari sa nu mai creasca si salariile mici sa creasca”, a explicat acesta, exemplificind cu sanatatea, educatia si asistenta sociala.

„Eu cred ca ambele variante sunt plauzibile”, a notat acesta, intrebat de moderator ce varianta prefera. Efortul bugetar pentru cresterea intregului fond de salarii cu 3% ar fi de 1,3 miliarde lei, a adaugat ministrul delegat.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, invitata in aceeasi emisiune, a precizat ca ar opta „pentru asistenta sociala, unde sunt cele mai mici salarii din economie, dar trebuie sa avem grija si de medicii rezidenti, care au si ei salarii foarte foarte mici”.

Intrebat cum se explica golul de venituri la bugetul de stat, pe fondul unei cresteri economice estimate la 2,2% in acest an, Liviu Voinea a declarat ca, pe langa restructurarea ANAF, unul dintre motive este structura cresterii economice, bazata preponderent pe export, „unde trebuie sa rambursezi TVA”. „O structura care nu e neaparat prietenoasa pentru buget”, a observat el.

In ceea ce priveste zvonurile legate de posibilitatea majorarii cotei unice, Liviu Voinea a afirmat ca „inainte de a lua orice masura pentru cresterea nivelului (de venituri la buget) e necesara mai buna colectare a impozitelor la nivelul celor din prezent”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro