Sari direct la conținut

Lucian Croitoru: In 2010, cresterea economiei va duce la cresterea veniturilor bugetare/ Creditarea se va relua, dar modest, nu la ritmul din anii precedenti

HotNews.ro, EurActiv.ro

O expansiune a creditarii nu va urma in curand iar acesta este un lucru bun. Economia Romaniei isi va reveni, usor, in 2010 iar adoptarea monedei euro trebuie facuta dupa rezolvarea mai multor aspecte, intre care pregatirea si informarea publicului, iar BNR a inceput sa faca demersuri in acest sens. Despre acestea si alte probleme economice relevante a vorbit Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro/EurActiv.ro cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

Rep:Ati declarat ca in Romania cresterea va fi reluata tot prin cresterea consumului, care nu poate fi realizata decat prin reluarea creditarii. Exista pericolul unei expansiunii necontrolate a creditarii, din nou, precum in perioada premergatoare crizei?

Lucian Croitoru: Nu cred ca se va relua creditarea in mod nesustenabil. Cresterea creditarii va fi relativ modesta in 2010, nu va fi la ritmul din anii trecuti. Intrarile masive de capital, concomitente in multe tari, care au avut loc pana in 2008, tocmai s-au incheiat. O expansiune a creditarii nu va urma curand si acesta este un lucru bun.

Rep:Sunt necesare masuri preventive ale BNR pentru a nu se ajunge la o expansiune necontrolata a creditarii si implicit a consumului?

Lucian Croitoru: Toate politicile de oprire a influxurilor de capital pe care le-a adoptat BNR in trecut au fost ineficiente. Cu greu te poti opune intrarilor de capital. De exemplu, dupa cum stiti, rata rezervelor minime obligatorii crescuse la 40%. Daca puteti sa credeti, 2/3 din capitalurile din perioada 2004-2008 au intrat in Romania dupa cresterea acestei rate. Bancherii gasesc tot felul de metode, daca doresc.

Ceea ce am explicat este ca rata de crestere economica este mai apropiata de rata de crestere a consumului decat de cea a investitiilor. Economia Romaniei se bazeaza preponderent pe consum, ca in toate tarile; cresterea va fi prin reluarea consumului – nu poate fi altfel si este de dorit sa ramana in limite sustenabile. In acelasi timp, mai exista o perspectiva, cea a productiei si exporturilor; trebuie privit din ambele perspective.

Rep:Pot fi gasite alte motoare ale cresterii, spre exemplu exporturile? Exista studii, spre exemplu la BNR, care sa arate pe ce sectoare s-ar putea concentra investitiile pentru a ne face mai competitivi la export?

Lucian Croitoru: Nu cred ca s-au pierdut piete de export si intuitia mea este ca nu se vor pierde. Pur si simplu a stagnat cererea. Motoarele, din punct de vedere al productiei, vor fi aceleasi: industria prelucratoare, agricultura, constructiile. Acum observam ca sectorul constructiilor inca scade, dar scade pentru ca inceput scaderea mai tarziu. Dar nu vad o schimbare in structura PIB-ului, sectoarele de baza vor fi aceleasi. Nu cred ca este nevoie de studii ale autoritatilor, fie si Banca Nationala, pentru a stabili unde sa se indrepte investitorii. Niciodata Bancile Centrale sau Guvernele nu stiu acest lucru mai bine decat piata.

Rep:Ce probleme are Romania acum?

Lucian Croitoru: Romania are o problema cu gradul mic de intermediere financiara. Raportul credite/depozite este destul de mare, in Romana, fata de alte tari, ceea ce nu este un lucru bun. Bancile au incercat sa echilibreze raportul si au aparut ofertele extrem de avantajoase la depozite, cu dobanzi mari. Apoi, Banca Nationala a atras atentia ca aceste dobanzi trebuie totusi reduse fiindca implica si niste costuri foarte mari.

Recent, au fost reduse, iar revenirea la dobanzi mai mici la depozite se face cu o viteza relativ buna. Scaderea dobanzilor la credite se face destul de rapid. Totusi, bancherii invoca pe buna dreptate unele motive, intre care sistemul de constituire a provizioanelor care se face deocamdata dupa legea romaneasca, legislatia straina fiind mai flexibila. Dar ne vom adapta si noi, in urmatorii 2 ani.

Rep: Ce va asteptati sa se intample in 2010?

Lucian Croitoru: Primele doua trimestre vor fi problematice. Va reveni cresterea economica spre finalul anului si va fi undeva in jur de zero, poate foarte putin peste zero. Sistemul bancar va relua treptat creditarea, cu accent pe imbunatatirea portofoliului.

Rep: Cum comentati faptul ca firmele din Romania erau anul trecut cele mai optimiste din Europa iar pentru 2010 asteptarile au trecut in extrema cealalta, sunt cele mai pesimiste – potrivit unul studiu recent la nivel european?

Lucian Croitoru: Explicatia este ca la noi recesiunea a inceput mai tarziu si implicit companiile au realizat acest lucru mai tarziu, de asemenea, si redresarea va fi reluata cu intarziere.

Rep: Care este viziunea dv. legata de adoptarea monedei euro? Va fi in 2015? Se poate face mai curand?

Lucian Croitoru: Pentru aderarea la euro trebuie sa fim suficient de pregatiti, iar acum nu suntem. Pentru trecerea la euro este nevoie de luarea in calcul a trei aspecte. Primul, un efort masiv de pregatire si informare a publicului. Al doilea: dat fiind ca Romania practic va ceda politica monetara, trebuie sa existe totusi o convergenta a economiei cu economia UE. Al treilea aspect: atunci cand renunti la moneda nationala, practic, renunti la doua canale de ajustare: rata de schimb si dobanzile. Ramai numai cu ajustari posibile pe piata bunurilor si piata muncii, iar acestea pot fi destul de dure.

Rep: Ar fi binevenita o relaxare a criteriilor de convergenta? Se discuta, spre exemplu, despre deficitul bugetar.

Lucian Croitoru: Nu ne putem compara cu statele vestice care, observam, au acum deficite bugetare mari. Aceste state au furnizat ajutoare financiare, dar deficitele au crescut numai pe perioada crizei, iar fondurile se vor intoarce rapid la stat. La noi, deficitul va scadea foarte greu de la 8%, pentru ca avem probleme structurale. Acestea pot provoca “dureri” mai tarziu, odata intrati in zona euro. Deci nu cred ca ar fi foarte oportuna relaxarea conditiei de deficit bugetar.

Rep: Cum se va reduce deficitul bugetar, anul viitor? Mai exact, cum se vor reduce cheltuielile bugetare si, mai ales, ale administratiei locale care, asa cum a spus FMI, sunt greu de controlat?

Lucian Croitoru: Acordul cu FMI impune autoritatilor locale niste norme de cost, anumite standarde. Nu stiu daca acestea se si aplica. Din pacate, legea le permite sa faca cheltuieli cand doresc. Mai este si problema salariilor care trebuie rezolvata, si problema competentelor in sectorul bugetar. Aceste reforme trebuie facute. Pe de alta parte, cresterea economiei, in 2010, va duce la cresterea veniturilor bugetare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro