Sari direct la conținut

Ma simt Superman

Antonio Pappano, Foto: www.santacecilia.it
Antonio Pappano, Foto: www.santacecilia.it

„Atunci cand repet Nunta lui Figaro, ma simt cel mai fericit om din lume. Daca exersez Inelul Nibelungilor, ma simt implinit pentru ca acolo gasesc tot. Iar atunci cand am reprezentatii cu patru opere, ma simt ca Superman”, marturiseste Antonio Pappano intr-un interviu acordat presei britanice. Celebrul dirijor va urca pe scena de la Sala Palatului, pe 11 si 12 septembrie in cadrul Festivalului George Enescu, alaturi de Orchestra si Corul Academiei Nationale Santa Cecilia. Programul prezentat va include poemul simfonic Vox Maris de George Enescu, Simfonia nr. 9, op. 95 de Antonin Dvorak si se va incheia cu spectaculosul Requiem, de Giuseppe Verdi.

Concertele Orchestrei Accademia Nazionale di Santa Cecilia din 11 si 12 septembrie sunt prezentate de Enel si vor include urmatoarele compozitii:

  • Une barque sur l’ocean”, de Maurice Ravel, apartine suitei pentru pian solo Miroirs. Suita a fost inchinata membrilor grupului Les Apaches sau „huliganii”, alcatuit din artisti impresionisti, respinsi de catre arta „ortodoxa” la care Ravel aderase in 1900. Une barque sur l’ocean – a fost dedicata pictorului Paul Sordes, Noctuelles – poetului Leon-Paul Fargue, Oiseaux tristes – pianistului Ricardo Vines; Alborada del gracioso – muzicianului Michel-Dimitri Calvocoressi; La vallee des cloches – compozitorului Maurice Delage.
  • George Enescu, definitiva poemul simfonic Vox Maris in 1954, insa destinul avea sa-l impiedice sa-si asculte opera in concert. Premiera a avut loc la Bucuresti, in 1956, la un an de la moartea compozitorului. Partitura este scrisa pentru orchestra, cor de soprane, alto si tenori, si tenor solo, care reprezinta vocea marinarului.
  • Daca ar exista un top al simfoniilor, Simfonia a IX-a de Antonin Dvorak ar fi avut cu siguranta cele mai multe saptamani pe primul loc. In 1893 cand a inceput sa compuna aceasta simfonie, compozitorul ceh era director al National Conservatory of Music of America din New York. Experienta din lumea noua i-a dezvaluit tonalitatile inedite ale muzicii nativ-americane si ritmurile african-americane si a lasat o influenta remarcabila asupra lucrarilor sale ulterioare.
  • In 1873 moare scriitorul Alessandro Manzoni pentru care Verdi avea o admiratie deosebita si ii ofera compozitorului italian motivatia de a-si definitiva Recviemul. Lucrarea a avut premiera in 1874 la biserica San Marco din Milano, cu Verdi insusi la pupitru.

Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost primul ansamblu de acest gen, din Italia, care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic. Orchestra a colaborat cu mari personalitati muzicale precum Gustav Mahler, Claude Debussy, Richard Strauss, Igor Stravinsky, Paul Hindemith, Arturo Toscanini, Leon Furtwangler sau Herbert von Karajan, iar din 2005 este condusa de Antonio Pappano.

Nascut la Londra in 1959 din parinti italieni, Antonio Pappano a studiat pianul, compozitia si dirijatul in Statele Unite, unde s-a mutat impreuna cu familia, la varsta de 13 ani. La 21 de ani, Pappano primeste functia de pianist acompaniator la New York City Opera. Ca pianist si dirijor, Pappano i-a atras atentia lui Daniel Baremboim, caruia i-a devenit asistent la Festivalul de la Bayreuth. Prima aparitie ca dirijor a avut loc la Opera Nationala Norvegiana, unde a si devenit director muzical din 1990. In 2005, a fost numit „Dirijorul Anului” de catre Royal Philharmonic Society.

Pappano a dirijat multe dintre orchestrele de prim rang ale lumii, inclusiv Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Bayerische Rundfunk si Simfonia din Londra.

Enel – partener principal al Festivalului George Enescu

Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati in functie de capacitatea instalata, cu operatiuni in 40 de tari, deservind peste 60 de milioane de clienti.

In Romania, compania Enel este prezenta din 2005, fiind cel mai mare investitor privat in domeniul energiei electrice, cu operatiuni in distributia si furnizarea de electricitate dar si in productia de energie din surse regenerabile.

Enel isi asuma responsabilitatea de bun cetatean al comunitatii in care opereaza si contribuie, printre altele, la sprijinirea vietii culturale. In acest sens, Enel a sustinut numeroase initiative in Romania, precum expozitia Antonello da Messina la Muzeul National de Arta, concertele Ansamblului Scaligero de la Scala din Milano, concertul violonistului Uto Ughi, festivalul de muzica de camera SoNoRo, Festivalul Celibidache, Festivalul Orchestrelor Radio si bineinteles, Festivalul George Enescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro