Mai multa miere decat lapte pentru Basescu la Bucharest Food Festival
Ieri, 19 octombrie, s-a incheiat prima editie a festivalului culinar Bucharest Food Festival. Pe langa aroma mancarurilor romanesti, indiene sau unguresti, vizitatorii au simtit si un iz politic in aer: atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu si-au facut aparitia printre sutele de vizitatori. Daca Tariceanu a preferat branzeturile, Basescu a poftit la un borcan de miere romaneasca.
Desi presedintele nu si-a anuntat sosirea, o armata de jurnalisti l-a insotit pe tot parcursul vizitei, determinandu-l pe acesta sa nu intarzie mai mult de 20 de minute in fata standurilor cu produse culinare: „Nu va mai ajung o suta de poze?”, s-a aratat agasat presedintele. Acesta si-a platit biletul de intrare, s-a plimbat putin printre vizitatori, a dat autografe, a semnat in cartea de onoare a festivalului, dupa care a parasit, rapid, aglomeratia.
Nu a mai apucat sa guste din cel mai lung muschi impletit, care a masurat 30 de metri si care s-a vandut, sub privirile pofticioase ale vizitatorilor, cat ai clipi. Cu o zi in urma s-a epuizat rapid, spre incantarea copiilor, si tortul de 50 de metri, cel mai lung din Romania, realizat special pentru acest eveniment.
Ciolanul pe varza a fost o alta preferinta a vizitatorilor, acesta epuizandu-se in cateva ore. Cu toate specialitatile condimentate (mancarurile indiene, chinezesti sau unguresti), preturile nu au fost extrem de piperate: un gulas unguresc de fasole costa 15 lei, cat o portie de creveti chinezesti. Pentru o portie de chiftele cu susan, tot specialitate chinezeasca, trebuia sa scoti din buzunar 12 lei, iar o bucata de rulada nemteasca de ied a costat 15 lei. La desert – strudel de mere, 3 lei.
Pe langa toate acestea, specialitatile romanesti au fost la mare rang. Nu doar mierea (10 lei/borcan), ci si branza de oaie in coaja (75 lei/kg), pastrama de oaie (30 lei/kg) sau ceapa de apa. Produsele bio au avut parte de cele mai numeroase standuri, alaturi de cele cu miere si produse apicole. „Cel mai bine se vand sucurile bio, pastele si cerealele – grau sau malai ecologic. Sunt mai scumpe decat celelalte produse, dar sunt 100% sanatoase”, spune una dintre vanzatoare. O sticla de suc concentrat, produs doar din ingrediente naturale, face 18 lei. Tot atat costa si un pachet de biscuiti pentru ceai cu leurda.
Intre 16 si 19 octombrie, in cadrul festivalului au avut loc concerte, lectii de gatit, concursuri si degustari, cele din urma avand cel mai mare succes, dupa cum a afirmat reprezentanta evenimentului, Aurelia Morteanu. „Acest festival exista deja in alte tari si vrem sa devina o traditie si in Romania. De la anul, probabil ca se va extinde si in Brasov si Constanta, pentru ca in Bucuresti a avut parte de o reactie buna din partea vizitatorilor”, a spus Morteanu.
Bucharest Food Festival