Sari direct la conținut

Majoritatea investitorilor institutionali care au subscris la Electrica provin din Romania, Marea Britanie, SUA si Polonia. Sindicatul de intermediere analizeze joi cresterea procentului acordat retailului

HotNews.ro
Razvan Nicolescu, Foto: Agerpres
Razvan Nicolescu, Foto: Agerpres

„Majoritatea investitorilor institutionali care au subscris in cadrul ofertei Electrica provin din Romania, Marea Britanie, SUA si Polonia. Operatiunea a fost un succes. Am cerut azi (joi- n.red) dimineata sindicatului de intermediere sa analizeze posibilitatea cresterii procentului acordat retailului. Consortiul analizeaza acum aceasta posibilitate”, a declarat joi Razvan Nicolescu, ministru delegat pentru energie in conferinta de presa desfasurata la sediul Electrica.

Etapa de subscriere pentru oferta publica de actiuni Electrica s-a incheiat cu succes iar gradul de suprasubscriere este de peste 200%, a mai spus Nicolescu.

El a adaugat ca suma totala va fi comunicata dupa incheierea discutiilor privind alocarea unei cote mai mari de actiuni pentru micii investitori.

„Procesul se va incheia atunci cand actiunile vor ajunge la tranzactionare. Suntem bucurosi ca procesul a fost un succes. A fost un numar de zile in care despre electrica si despre romania s-a vorbit in marile centre financiare ale lumii. A existat si un road-show in aceste centre, road-show care ne face sa spunem ca obiectivul de a obtine 200% suprasubscriere a fost depasit”, a mai spus Niculescu.

Vrem sa transformam Electrica intr-un exemplus de guvernanta corporativa pentru Romania si pentru regiune.

Este cea mai mare listare de pe piata de capital. Este practic prima privatizare facuta exclusiv prin intermediul pietei de capital, a mai precizat ministrul.

Transa de 7% destinata investitorilor mici a fost suprasubscrisa, am inregistrat peste 42 de milioane de cereri pentru cele circa 12 milioane de actiuni, a joi Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie. Din transa investitorilor mari s-a generat o cerere de peste 120 de milioane de actiuni.

Pretul actiunii Electrica a fost unul mediu, comparat cu actiunile companiilor de profil din zona, a mai spus Dumitrascu

Prin aceasta oferta statul a vizat transferul a 51% din actiunile companiei (177,18 milioane de titluri) catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Banii vor ramane in companie si vor fi utilizati in investitii in activitatea de distributie, a mai spus joi ministrul delegat pentru Energie

Transele investitorilor de retail (atat mari, cat si mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din actiunile din oferta daca gradul de suprasubscrise va fi mai mare decat pe transa investitorilor institutionali. Ministrul a explicat anterior ca micii investitori pot cumpara intre 250 si 1.000 de actiuni, garantat, iar dupa acest prag vor primi pro-rata in functie de gradul de subscriere.

Pe transa investitorilor mari de retail au fost disponibile 8% din titlurile din oferta, iar ordinul minim de subscriere a fost pentru 20.001 de actiuni sau 5.001 de GDR-uri. Ordinele sunt plasate si pe aceasta transa la pretul maxim din oferta, de 13,5 lei/actiune si, respectiv, de 16,63 dolari/GDR.

Pe transa investitorilor institutionali sunt disponibile 85% din actiunile din oferta, atat sub forma de actiuni, cat si ca GDR-uri. Pe acest segment nu exista nicio limita privind volumul minim de titluri subscrise, iar investitorii pot plasa ordinele la orice pret din intervalul 11 lei – 13,5 lei pentru actiuni si, respectiv, de 13,55 dolari – 16,63 dolari pentru GDR-uri.

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Electrica a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar pe tot anul 2013 a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, iar, ca urmare a acestui proces, participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata in scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic.

Segmentul de distributie al Electrica este reprezentat de Electrica Distributie Muntenia Nord., Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si compania de servicii energetice Electrica Serv, si este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Segmentul de distributie opereaza in baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile pana in 2054 si in baza unor licente emise de ANRE, valabile pana in 2027, care au optiune de reinnoire pentru inca 25 ani.

Electrica ofera, de asemenea, servicii de intretinere si reparatii de echipamente si alte servicii auxiliare retelei sale de distributie si, intr-o masura mai mica, unor terte parti prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro