Sari direct la conținut

Managerii de companii sau institutii vor avea indemnizatiile compensatorii impozitate cu 85%. Ponta sustine ca impozitul de 85% s-ar aplica doar celor care au luat plati compensatorii de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, dar Monitorul Oficial il contrazice

HotNews.ro

O ordonanta de urgenta publicata in Monitorul Oficial prevede impozitarea cu 85% a veniturilor compensatorii incasate la finalul mandatului de catre angajatii cu functii de conducere sau membrii consiliilor de administratie si de conducere. Ordonanta de urgenta, aparuta in Monitorul Oficial nr. 331 din 6 iunie 2013, nu face nici o diferentiere intre companii de stat, companii private sau institutii bugetare. Premierul Victor Ponta a declarat marti, in Germania, ca acest impozit de 85% nu se aplica decit fostilor manageri de la cele trei institutii care au fuzionat in Autoritatea de Supraveghere Financiara.

“Nu impozitam salariile compensatorii de la Oltchim, de exemplu. Acolo (la ASF) a fost un jaf – sa iei 20 de salarii cand nu mai lucrezi la comisia de asigurari imobiliare ci la ASF … si 15% mi se pare mult dar nu am gasit alta solutie”, a spus primul ministru, aflat intr-o vizita in Germania.

Acesta a subliniat ca ideea impozitarii cu 85% a platilor compensatorii “a fost strict pentru ASF”, adaugand inca ca nu cunoaste “alte institutii publice care sa dea salarii compensatorii in asemenea cuantum”.

“Ei si-au stabilit salarii compensatorii si tot ei si le-au dat. Ordonanta s-a dat tocmai pentru a penaliza ce mai putem penaliza”, a explicat primul ministru.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Ce spune Ordonanta de Urgenta:

Art. II. – Prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere. (Sursa: Monitorul Oficial, citat de AvocatNet.ro)

Prevederea apare intr-o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). OUG a fost promovat de Guvern dupa scandalul privind platile compensatorii uriase primite de fostii manageri ai institutiilor comasate in ASF.

Chiar daca in preambulul Ordonantei de Urgenta 55/2013 se arata ca “pentru incadrarea in tintele de deficit sunt necesare o serie de masuri care sa vizeze atat majorarea veniturilor bugetare, cat si reducerea cheltuielilor bugetare”, articolul privitor la bonusuri nu se refera in mod explicit la anumite institutii de stat.

Context:

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul presesedintele Daniel Tudor al CSA castiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM – 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sarbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro. In prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sarbu este membru neexecutiv la ASF.

Luand in calcul aceste cifre, rezulta ca fostul presedinte al CNVM Carmen Negoita ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, in timp ce fostii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Personalul ASF nu este platit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanteaza. “Sursele de autofinantare provin din veniturile proprii, obtinute in principal din cote aplicate asupra pe tranzactiilor pe piata de capital, din taxele de autorizare si functionare aplicate sau din amenzi aplicate societatilor autorizate, supravegheate si reglementate”, se arata intr-un comunicat transmis joi de ASF.

Salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF, pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA, au fost platite de catre fostele institutii conform contractelor incheiate la inceputul mandatelor cu acestea.

“Conducatorii fostelor autoritati, aprobati de Parlamentul Romaniei pentru a face parte din conducerea executiva sau neexecutiva a ASF, nu vor primi salarii compensatorii in cazul in care mandatul lor va fi incheiat inainte de termenul contractual”, se mai spune in comunicatul ASF.

ASF este condusa de Radu Rusanu, care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna.

Salariul prim-vicepresedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui.

Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare cate 3.600 euro.

Subiectul a fost tratat in premiera de Zf.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro