Sari direct la conținut

Managerii români cred că revenirea economică va fi mai lungă și sunt îngrijorați. Crește numărul celor care consideră că măsurile luate de Guvern sunt insuficiente (Studiu Confidex)

HotNews.ro
Studiu Confidex, Foto: Impetum Group
Studiu Confidex, Foto: Impetum Group

Revenirea după criză va fi mai lungă, nu va mai fi sub formă de V, ci se va transforma într-un U, conform unui studiu realizat în rândul managerilor români. Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a prezentat concluziile în cadrul unei conferințe online. Astfel, potrivit acestuia, crește gradul de îngrijorare al managerilor.

„78% se declară îngrijorați și foarte îngrijorați. Măsurile luate de manageri sunt mai dure în T3 și se referă în principal la măsuri de concediere, scădere a salariilor și de amânare a investițiilor în IT, cercetare-dezvoltare într-o măsură mai mare decât în T2 (studiul anterior n.r.). 75% cred că rata șomajului va crește și în general percepția despre climatului macroeconomic e pesimist. Ei văd deprecieri ale leului, scăderi la bursă, scăderea PIB, creșterea inflației și creșterea șomajului”, a spus Cionca.

Potrivit acestuia, avem cu 7% mai mulți manageri decât în T2 (trimestrul II) care consideră că economia este afectată de criza sanitară. Cei care sunt îngrijorați acum (în T3), reprezintă 82% din totalul managerilor intervievați. 43% dintre managerii români consideră că propria companie este afectată. Observăm o creștere cu 3 procente față de managerii intervievați în T2.

„Ca o principală îngrijorare în propriile lor companii observăm că 45% dintre managerii români se confruntă cu scăderea vânzărilor și a comenzilor. O creștere cu 6 puncte procentuale față de intervalul anterior, de T2”, a mai afirmat reprezentantul Impetum Group.

De la V, în două viteze, la U

„În T2 spuneam că revenirea completă la cifra de afaceri de dinainte de izbucnirea crizei se va face într-o perioadă de 16 luni și va fi în V în două viteze: o viteză mai mică până la finalul anului, urmată în 2021 de o revenire mult mai abruptă”, a spus el.

• Percepția din T3 este că vom avea o criză prelungită, un U. Criza se transformă din V în U, cu o perioadă de stagnare mai lungă în faza abisală sau cea mai de jos. Acesta este motivul pentru care ei își dau seama că nu va fi o revenire atât de rapidă și măsurile pe care ei le iau sunt un pic mai dure: de reducere a costurilor operaționale sau de amânare a unor investiții.

Revenirea economiei naționale, mai întârziată decât cea europeană

În percepția managerilor:

• Revenirea economiei naționale va fi cea mai lungă și va dura 31 de luni.

• Redresarea economiei europene: 23 de luni.

• Redresarea sectorului de activitate din care fac parte: 20 de luni

• Redresarea propriei companii: 18 luni.

„Crește gradul de relaxare în agricultură, construcții, HORECA și în transport-depozitare. În Horeca crește gradul de relaxare, dar managerii rămân cei mai îngrijorați în acest moment. Cei mai relaxați sunt cei din agricultură și construcții. Ei sunt cei mai relaxați și au și dinamica cea mai bună față de trimestrul 2, față de primul studiu”, explicat el.

Prezenta criză va împărți companiile pe verticală în cadrul aceluiași sector de activitate:

1. care vor avea succes sunt cele care se vor mula foarte repede pe nevoile de consum, care vor reuși să-și schimbe strategia de business.

2. companiile mai rigide care nu vor reuși să facă aceste schimbări și să le implementeze foarte rapid vor eșua.

„În T2 estimau că cifra lor de afaceri în acel moment a scăzut cu 20% față de bugetul previzionat la începutul anului că trendul se va menține până la finalul anului. Din datele culese în T3, ei devin mai optimiști pentru că realizarea la T3 indică o scădere cu doar 15% a bugetului lor și presupunerea lor este că acest nivel de scădere se va menține până la finalul anului”, explică Cionca.

Percepția cu privire la măsurile guvernamentale

„Ponderea celor care consideră că măsurile luate de guvern sunt exagerate se menține aproximativ la același nivel. Crește numărul managerilor români care consideră că măsurile luate de guvern sunt insuficiente, crește cu 15%. Scade cu 16% numărul managerilor români care consideră că măsurile luate de guvern sunt adecvate, potrivite efectelor pe care pandemia le-a cauzat”, a explicat el.

• Crește gradul de nemulțumire. Noi înțelegem că acest lucru este determinat de prelungirea crizei și de faptul că managerii devin mult mai realiști și așteaptă mult mai multe din partea mediului guvernamental.

*Studiul Confidex acoperă un eșantion de 450 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contributoare la PIB. La studiu au răspuns doar CEOs sau manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro