Sari direct la conținut

Marca Smart va lansa în Europa cel mai mare model din istoria sa

HotNews.ro
Marca Smart va lansa în Europa cel mai mare model din istoria sa
Modelul smart #5 (foto smart)

Marca Smart, faimoasă pentru mașinile foarte mici de oraș, intră într-un nou segment, clasa medie, iar în 2025 va aduce în Europa un SUV electric care va deveni cel mai mare și mai puternic model din istoria sa.

SUV-ul se numește „smart #5” (hashtag 5) a fost proiectat de Mercedes în Germania, va fi produs în China și va debuta pe câteva piețe din Asia spre finalul acestui an. Modelul va fi lansat în Europa în primăvara anului viitor, iar mașinile vor ajunge la clienți în vara lui 2025.

Va exista și o versiune cu tracțiune integrală și estimările sunt că cel mai accesibil model va costa peste 40.000 de euro. Mașina va fi cel mai mare smart lansat, având 4,7 metri lungime. Spre comparație, micul smart fortwo are 2,74 m lungime, iar noul smart #1 are 4,3 metri lungime.

Prețul lui #5 în Europa va depinde mult de ce vor decide în noiembrie oficialii UE pe tema taxelor vamale ce vor fi impuse mașinilor care sunt produse în China.

Pe viitor, mașina „smart #5” va avea și o versiune super-puternică Brabus, dar și una cu autonomie mai mică și preț mai accesibil. Estimările sunt că versiunea ce va fi adusă inițial în Europa va avea o autonomie în jurul a 500 km.

Când va avea mai multe versiuni de preț și baterie, modelul smart va putea concura cu mașini electrice precum Tesla Model Y, Skoda Enyaq, Kia EV6, Toyota bZ4X sau versiuni ale Audi Q3 E-Tron.

Pe bord se vor regăsi două ecrane tactile de 13 inci.

Acesta este al treilea model nou pe care smart îl anunță de când a devenit o marcă la care, pe lângă Mercedes-Benz, și chinezii de la Geely dețin 50% din acțiuni.

Promisiunea este că la o stație rapidă, bateria se va încărca în 15 minute de la 10%, la 80%.

Vânzările smart au scăzut drastic în Europa în comparație cu anul de maxim 2008. Mulți posesori de smart folosesc aceste vehicule pe post de a doua mașină, dar oficialii mărcii speră că, lansând un model de mari dimensiuni, smart-urile vor deveni mașină principală.

Surse: smart, Automotive News, Autocar UK

INTERVIURILE HotNews.ro