Sari direct la conținut

Marcel Boloș, despre viitorul pachet fiscal-bugetar: Mi-aș dori ca măsurile să aibă componentă fiscală zero. Să vedem cum evoluează lucrurile

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Mi-aș dori, ca ministru de Finanțe, ca pachetul de măsuri pentru ajustarea fiscal-bugetară să aibă componenta de fiscalitate zero, a declarat Marcel Boloș, ministrul de resort, într-o conferință organizată de News.ro.

„Pentru reducerea gap-ului de TVA avem primul modul antifraudă care este în etapă pilot și cu care lucrăm ca să trecem de la vorbe la fapte, respectiv să vedem în încasări efective și în procente efective reducerea gap-ului TVA”, a spus Boloș.

Reamintim că decalajul de TVA (gap-ul) este de 9 miliarde de euro (36,7%), adică bani care nu sunt colectați, aceste cifre fiind valabile la nivelul anului 2021 (în acest an vin cele pentru 2022).

„Efortul se va intensifica în ceea ce privește restructurarea sistemului de cheltuieli publice, dar și al sistemului de cheltuieli al companiilor de Stat și locale. Aceste lucruri au un singur scop: ajustarea fiscal-bugetară să nu ducă sarcina fiscală în totalitate spre mediul de afaceri”, a afirmat ministrul Finanțelor.

El a spus că nu dorește ca prin ajustarea fiscală să fie blocate propriile investiții.

„Mi-aș dori ca măsurile să aibă componentă fiscală zero. Să vedem cum evoluează lucrurile și cum se încheie discuțiile pe marginea planului fiscal structural cu Comisia Europeană. Strategia pe care am avut-o este ca sarcina fiscală să fie împărțită pe piloni: digitalizare, mai bună colectare, combaterea evaziunii fiscale, restructurarea de cheltuială publică și componentă mai mică de fiscalitate”, a arătat Boloș.

INTERVIURILE HotNews.ro