Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu: Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană pentru Planul Fiscal. România are nevoie de o perioadă de 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar

HotNews.ro
Marcel Ciolacu: Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană pentru Planul Fiscal. România are nevoie de o perioadă de 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar
Marcel CIolacu - FOTO Facebook via GOLAZO.ro

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord cu perioada de 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar. Ciolacu susține că cei șapte ani sunt necesari pentru „investiții masive”.

„Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani în care să facă investiții masive în economie!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani”, a mai spus Ciolacu.

Deficitul bugetar va fi redus la 2,4% până în 2031

Potrivit publicației Profit, planul fiscal structural pe termen mediu pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% abia în 2031.

Încadrarea în limita de îndatorare de 60% din PIB, precum și investiții publice foarte ridicate, de 7,9% din PIB în 2025, de 7,7% din PIB în 2026 și de 6,6% din PIB în 2027, ulterior investițiile fiind păstrate la peste 5% din PIB.

România avea termen până pe 15 octombrie să prezinte Comisiei Europene planul fiscal. Comisia Europeană a acceptat prelungirea acestui termen cu încă 10 zile, până pe 25 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro