Sari direct la conținut

Marea Britanie a înregistrat o imigrație netă record anul trecut / Majoritatea sosirilor au fost din afara UE

HotNews.ro
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images

Marea Britanie a înregistrat o imigraţie netă record în 2022, cu 606.000 oameni în plus, veniţi mai ales din ţări din afara Uniunii Europene, arată cifrele publicate joi de Oficiul naţional de statistică (ONS), relatează agențiile Reuters şi AFP.

„O serie de evenimente mondiale fără precedent (…) şi ridicarea restricţiilor după pandemia de coronavirus au antrenat niveluri record ale imigraţiei internaţionale în Marea Britanie”, potrivit unui comunicat al oficiului.

„Principalii factori ai acestei creşteri sunt persoane venite în Regatul Unit din ţări nemembre ale UE pentru a lucra, studia sau din motive umanitare, inclusiv din Ucraina şi Hong Kong”, se precizează în comunicat.

Conform acestor statistici, în 2022 au fost înregistrate 1,2 milioane de sosiri în Marea Britanie şi 557.000 de persoane au părăsit ţara.

Număr uriaș de migranți ajunși în Marea Britanie din afara UE

Majoritatea celor sosiţi au venit din ţări din afara UE (925.000 de persoane), pe locul al doilea fiind cetăţeni ai Uniunii (151.000 de persoane). Or, aceste cifre pun presiune pe guvernul conservator, care a promis să reducă imigraţia şi să „preia controlul frontierelor” după Brexit.

„Totul arată că guvernul a pierdut complet controlul asupra sistemului nostru de migraţie”, a reacţionat pe Sky News deputatul laburist Stephen Kinnock. După publicarea cifrelor ONS, ministrul pentru imigraţie Robert Jenrick a asigurat la rândul său într-o intervenţie în parlament că imigraţia netă este de aşteptat să scadă, pe termen mediu, la nivelurile de dinaintea pandemiei.

Marţi, guvernul britanic a anunţat noi reguli privind vizele pentru studenţi, inclusiv o limitare strictă a reîntregirii familiei, ca parte a planului său mai amplu de a reduce migrația.

„Am asistat la o creştere fără precedent a numărului de persoane dependente de studenţi care sosesc în ţară cu vize. Este timpul să limităm acest drum”, a declarat ministrul de interne de dreapta, Suella Braverman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro