Mark Zuckerberg, acuzat de abuz de putere, dupa ce Facebook a sters faimoasa poza reprezentand o fetita arsa cu napalm in razboiul din Vietnam
Cea mai cunoscuta publicatie din Norvegia, Aftenposten, a publicat pe prima pagina o scrisoare deschisa a editorului-sef catre directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, criticand dur decizia companiei de a cenzura o fotografie istorica din razboiul din Vietnam si somandu-l pe Zuckerberg sa isi asume responsabilitatea de a fi „cel mai puternic editor din lume”, relateaza The Guardian.
„Sunt ingrijorat ca cea mai puternica institutie media limiteaza libertatea, in loc sa incerce sa o extinda si ca acest lucru se intampla uneori intr-un mod autoritar”, a declarat Espen Egil Hansen, editorul-sef si directorul general al Aftenposten, in scrisoarea deschisa.
Controversa a pornit de la decizia Facebook de a sterge o postare a redactorului Tom Egeland in care era prezenta si poza ce poarta numele „Teroarea Razboiului” (castigatoare a Premiului Pulitzer), reprezentand mai multi copii fugind din calea razboiului, printre care si o fetita dezbracata complet. Aftenposten a relatat despre stergerea postarii intr-un alt articol pe care l-a distribuit de asemenea pe Facebook, dar si acesta a fost sters, dupa un scurt avertisment via Email din partea retelei de socializare.
„Orice fotografii reprezentand persoane ale caror organe genitale, fese sau, in cazul femeilor, sani complet dezgoliti, vor fi sterse”, se explica in atentionarea din partea Facebook.
„Desi sunt redactor-sef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuie sa constat ca imi limitati spatiul de exprimare a responsabilitatii mele editoriale”, a mai spus Hansen in scrisoarea deschisa.
Editorialul de la Aftenposten vine la un moment in care Facebook se afla in centrul atentiei din cauza pozitiei dominante pe care o are in diseminarea informatiei la nivel global. Companiile media sunt dependente in mod deranjant de Facebook pentru a ajunge la publicul online. Conform unui studiu a Pew Research Center din 2016, 44% dintre adultii din Statele Unite ale Americii citesc stirile de pe Facebook. Popularitatea Facebook inseamna ca algoritmii sai pot exercita o putere uriasa asupra opiniei publice. Un raport din mai 2016 al Gizmodo care arata ca procedeul de evaluare a trendurilor din postarile de pe Facebook ar elimina in mod delibrat postarile referitoare la partidul conservativ a iscat o alta controversa. Inlocuirea editorilor responsabili cu stabilirea acestor trenduri cu un algoritm nu a adus rezultate mai bune, intrucat acesta a dus la promovarea unor stiri false.
In scrisoarea sa deschisa, Hansen a explicat ca deciziile de a sterge sau a pastra anumite postari, indiferent daca ele au loc automat sau nu, raman decizii editoriale din punct de federe functional.
In timpul unui discurs in Roma saptamana trecuta, Zuckerberg spunea, citat de The Guardian, ca „noi suntem o companie IT, nu una media. Lumea are nevoie de companii media, dar si de platforme IT, precum suntem noi, si ne luam rolul foarte in serios”.
„Desi recunoastem ca aceasta poza este faimoasa, este dificil sa facem o distinctie intre a permite publicarea imaginilor de nuditate infantila in unele cazuri, iar in altele nu”, a declarat pentru The Guradian un purtator de cuvant al Facebook.”Incercam sa gasim echilibrul potrivit intre a le permite oamenilor sa se exprime si a mentine un mediu sigur si respectuos pentru comunitatea noastra globala. Solutiile noastre nu vor fi intotdeauna perfecte, dar vom continua sa incercam sa ne imbunatatim polticile interne si modul in care le aplicam”.