Marko Bela: in loc de acuze nejustificate, Gyorgy Frunda merita laude
Presedintele UDMR, Marko Bela i-a luat marti, intr-o conferinta de presa, apararea colegului sau de partid Gyorgy Frunda caruia PD i-a cerut retragerea din fruntea delegatiei tarii noastre la APCE, dupa ce saptamina trecuta Consiliul Europei a adoptat o recomandare propusa de senatorul Frunda, in care se propune largirea sensului de natiune.
Marko Bela a reactionat dur la declaratiile presedintelui PD, Emil Boc care a spus, luni, ca UDMR trebuie sa isi demonstreze loialitatea fata de Romania sau altfel sa paraseasca Coalitia de guvernamint.
„Daca vrem sau nu sa iesim din Coalitie vom decide noi, cei din UDMR, acum suntem convinsi ca interesul Romaniei si al comunitatii maghiare din Romania este de a mentine Coalitia si stabilitatea guvernarii in Romania pentru a nu rata dezideratul cel mai important, intratea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Nimeni in Romania nu a castigat alegerile cu un procentaj de peste 50 %, (…) Suntem parteneri egali, nu avem membrii principali si secundari in Coalitie”, a spus Marko Bela.
„Cei care cer trecerea noastra in opozitie propun trecerea proprie in opozitie, fara noi nu exista majoritate. (…) Nu acceptam astfel de declaratii prin care altii vor sa ne dea lectii de loialitate”, a spus Marko Bela. El a declarat ca in acest moment este nevoie de solidaritate in Coalitie nu de confruntari si animozitati.
Marko Bela l-a laudat pe Gyorgy Frunda pentru activitatea sa „Gyorgy Frunda a fost o personalitate importanta care a militat pentru cooperare, colaborare si a avut o performanta extraordinara inclusiv in calitate de membru si apoi ca sef al delegatiei romane la Consiliul Europei, (..) activitatea sa a meritat o lauda si o apreciere”, a declarat Marko Bela.
Liderul UDMR este de parere ca partenerii din Coalitie trebuie sa discute mai intai intre ei atunci cand apare o problema si apoi sa faca declaratii publice.
Marko Bela a explicat ca UDMR a militat pentru un dialog si o colaborare intre reprezentatii minoritatilor cu cei ai majoritatii si nu o confruntare prin care s-a reusit sa se obtina rezultate importante, o imbunatatire a legislatiei privind drepturile minoritatilor in Romania.
Presedintele UDMR a reafirmat ca nu este de acord ca a fost reglementata problema minoritatilor si sustine necesitatea unor noi reglementari in legislatia interna. „Legea privind statulul minoritatilor este un act important in procesul de reforma”, a spus Marko Bela.
Partidele politice trebuie sa se gandeasca la modificarea legislatiei, nu este contradicatie intre schimbarea legii si respectarea ei, a adaugat presedintele UDMR.
„Conceptul de stat netional nu mai exista in Europa”, a spus Marko Bela.
Democratii sint nemultumiti de atitudinea Uniunii maghiare, dupa ce saptamina trecuta Consiliul Europei a adoptat o recomandare propusa de senatorul Gyorgy Frunda, in care se propune largirea sensului de natiune.
Presedintele PD, Emil Boc a adoptat o pozitie dura fata de UDMR pentru faptul ca nu isi precizeaza pozitia fata de adoptarea de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a recomandarii 1735 prin care se recomanda statelor membre ale CoE sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile.
Articolul 16.4 din recomandarea APCE arata ca pentru a respecta aceste standardele europene statele trebuie sa integreze toti cetatenii, indiferent de apartenenta etno-culturala, intr-o entitate civica si multiculturala. Tot astfel, se recomanda statelor respective sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau exclusiv cultural.
Recomandarea a fost initiata de Gyorgy Frunda, sef al delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus, in decembrie 2005, un raport in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Propunerea a fost votata in 26 ianuarie in plenul APCE, devenind Recomandare.