Sari direct la conținut

Mașinile diesel vor scădea cu 40% în România în acest an, în timp ce înmatriculările de hibride și electrice ar putea crește cu 35%, arată estimările APIA

HotNews.ro
Masini, Foto: Sebastiangh, Dreamstime.com
Masini, Foto: Sebastiangh, Dreamstime.com

Piața mașinilor diesel ar putea avea cel mai sever an de scădere, mai ales că sunt puține modele și nici nu vor mai fi incluse în programul Rabla, arată prognozele APIA, pentru piața mașinilor noi. Pe de altă parte, full-electricele ar putea crește cu 28%, iar mașinile full hybrid ar putea atinge un volum record de 30.000 de unități.

APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România) estimează că piața totală a mașinilor noi va fi în acest an la un nivel apropiat de anul trecut, cu un total de 150.000 de unități. Dacă va fi așa, ar fi al cincilea an consecutiv de creștere. Anul trecut au fost 148.900.

Dintre cele 150.000, 87.000 vor fi pe benzină, 12.500 diesel și 50.500 „electrificate” (hibride și full electrice).

Interesant este că înmatriculările de mașini diesel noi au crescut cu 10% anul trecut în România, la peste 20.000, dar asta s-a întâmplat datorită unei situații speciale: Dacia mai avea motoare diesel la generația precedentă de Duster, iar clienții care-și doreau mașini pe motorină au cumpărat acele mașini, fiindcă altă ocazie nu mai aveau.

Estimarea APIA este că dieselul va totaliza 12.500 unități anul acesta, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai puțin decât în 2020.

Mult mai bine vor merge mașinile full-electrice și mai ales hibridele. Cei de la APIA spun că subvenția în programul Rabla va crește pentru full-electrice și, în acest context, totalul înmatriculărilor pentru aceste mașini va ajunge la 12.500, față de sub 10.000 anul trecut.

Subvenția din Rabla Plus a fost înjumătățită în 2024, spre 5.100 euro, iar piața full-electricelor s-a dus în jos cu 40% drept consecință. APIA a propus ca subvenția să fie crescută la 8.500 euro anul acesta, puțin probabil să fie atât de mult, însă ar fi de așteptat o creștere de 20-30% față de anul trecut.

Cei de la APIA nu au spus cât va fi subvenția și nici nu a fost făcut un anunț oficial din partea Ministerului Mediului pe acest subiect.

APIA estimează că va crește puternic segmentul full-Hybrid (de la 21.000, la 30.000), dar și cel al hibridelor care se încarcă la priză (PHEV), de la 6.400 anul trecut, la 8.000 de mașini anul acesta. Hibridele vor crește și fiindcă în segment Dacia are o prezență tot mai puternică, modelele având prețuri mai mici decât concurența.

Estimările APIA sunt că SUV-urile vor avea în continuare vânzări mari, astfel încât jumătate din piața auto totală va fi constituită de vânzări din acest segment (un total de 75.000 de mașini). Vor fi vândute aproximativ 44.000 de mașini de clasa C și 18.000 de clasa B.

Dintre cele 150.000 de mașini prognozate pentru acest an, 37.000 vor fi cu tracțiune 4×4.

Pentru că sunt mai multe modele pe piață, este așteptată o creștere de 12% a înmatriculărilor pentru cele mai mici mașini, cele de clasa A, în timp ce la mașinile de clasa B va fi o scădere de 13,5%.

Sursa foto: Dreamstime.com

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro