Sari direct la conținut

Măsura celor 300 lei netaxați la salariul minim are impact negativ asupra bugetului de Stat. Soluția: plata anticipată a accizelor – proiect

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Majorarea valorii neimpozabile de la 200 lei la 300 lei, concomitent cu creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin Hotărâre a Guvernului la 3.700 lei de la 1 iulie 2024 generează un impact asupra veniturilor bugetare de minus 261 milioane lei, informează Ministerul Finanțelor. Asta pentru 5 luni de aplicare.

Tot instituția menționează că suma va putea fi compensată parțial de instituirea măsurilor ce vizează stoparea “practicii de eludare a prevederilor privind plata accizelor”.

Proiect 300 lei netaxați la salariul minim și plata anticipată a accizelor – click pentru a deschide

Practic, proiectul mai vine cu o măsură fiscală legată de plata anticipată a accizelor, după ce din controale s-a observat un fenomen.

“Urmare a acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizați, ce înregistrează obligații fiscale neachitate foarte mari, eșalonate sau restructurate, au fost identificate deplasări de produse accizabile din locurile de recepție fără a avea loc o tranzacție, evitându-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat, organele fiscale neavând posibilitatea verificării stocurilor”, spune Ministerul.

Mai mult, arată instituția, plasarea acestora a fost motivată de lipsa spațiului de depozitare în spațiile declarate și autorizate pentru recepția de produse accizbile, însă, în fapt, în aceste spații de recepție nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile.

„În vederea stopării acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel încât destinatarul înregistrat care dorește mutarea produselor accizabile din locul de recepție să plătească anticipat accizele aferente. Totodată, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiași reguli și pentru antrepozitarii autorizați”, menționează sursa citată.

Proiectul prevede introducerea plății anticipate a accizelor în cazul achizițiilor intracomunitare de tutun prelucrat de către destinatarii înregistrați în vederea stopării practicilor incorecte ale unor operatori economici care evită plata accizelor datorate bugetului de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro