Mateescu, UCECOM: Situatia de la ATE BANK ne preocupa foarte mult. Suntem interesati sa aflam cine o va prelua
“Urmarim cu ingrijorare si suntem interesati sa vedem cine va conduce ATE BANK. Nu uitati ca UCECOM este printre”parintii fondatori” ai bancii, chiar daca acum detinem doar 7,% din ATE”, a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele UCECOM, Cristian-Gabriel Mateescu. Potrivit acestuia, nu au existat intalniri oficiale intre presedintele UCECOM, Sevastita Grigorescu – reprezentanta institutiei mestesugaresti, ci numai intalniri informale pentru a a fla de la surse detalii privind strategia care va fi urmata in cazul vanzarii subsidiarei locale a ATE BANK. Mateescu a mai admis ca anuntul privind vanzarea ATE a constituit o mare surpriza pentru UCECOM.
ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.
In luna Iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.
- La cinci ani de la preluare, grecii se retrag
Capitalul social al bancii subscris si varsat este de 136.470.588,20 RON impartit in 682.352.941 actiuni nominative in valoare de 0,20 RON fiecare. Structura actionariatului este urmatoarea: Agricultural Bank of Greece S.A. (ATE Bank), detine un numar de 505.826.734 actiuni, reprezentand un aport la capitalul social de 74,12% (101.165.346,80 RON), International Finance Corporation (I.F.C.), organizatie internationala care functioneaza potrivit actului constitutiv si care include printre membrii sai si Romania, membra a Grupului Bancii Mondiale, detine 15% (20.470.588,20 RON), iar UCECOM detine 7,36%,(10.050.710,60 RON). Restul actiunilor sunt detinute de persoane fizice si juridice (3,5%).
Banca elena ATE Bank a platit pentru preluarea pachetului de actiuni circa 36 mil. euro. In momentul achizitiei, planurile grecilor erau de extindere puternica a operatiunilor, una dintre tintele proiectate fiind triplarea cotei de piata actuale a fostei Mindbank, circa 0,27%, in urmatorii trei ani. ATE Bank a platit pentru fiecare actiune 0,93 lei (circa 25 eurocenti), de aproape patru ori peste valoarea nominala.
Recent insa Grupul elen ATE Bank a luat decizia de a-şi vinde participaţia majoritară la filiala din România, în cadrul planului de restructurare aprobat luni de Comisia Europeană. Tranzacţia trebuie să aibă loc cel mai tarziu până la sfârşitul lui 2012, se arata intr-un document al bancii elene.
ATE Bank ocupa la sfârşitul anului trecut locul 24 în clasamentul după active al băncilor locale, cu o cotă de piaţă de 0,56%. Activele băncii ajungeau 1,8 mld. lei la sfârşitul lui 2010. ATE Bank operează în România o reţea de 30 de unităţi şi 44 de bancomate, oferind servicii de retail şi corporate.