Sari direct la conținut

Media Fact Book: Piața de publicitate crește mai încet, din cauza evoluțiilor din economie / 485 milioane de euro în reclame, estimare pentru 2019

HotNews.ro
MFB Coperta 2019, Foto: Initiative
MFB Coperta 2019, Foto: Initiative

Cheltuielile de publicitate din Romînia au atins 454 milioane de euro în 2018, cu 10% mai mult față de anul anterior, potrivit celor mai noi estimări ale agenției de media Initiative. Raportul anual Media Fact Book, dat miercuri publicității de această agenție, estimează o creștere de 7% pentru 2019, până la 485 milioane de euro. Agenția subliniază că evoluțiile negative din economie se reflectă în creșterea mai lentă a pieței de media.

Potrivit Alexandrei Olteanu, managing director al Initiative:

  • “Piața de media va mai aștepta încă un an pentru a atinge jumătate de miliard de euro. România a intrat într-o perioadă de încetinire a creșterilor economice, fapt care are efecte asupra industriei noastre. Creșterile rapide ale anilor trecuți nu mai sunt sustenabile, deoarece parametrii importanți care influențează volumele cheltuite de advertiseri s-au plafonat, de exemplu: încrederea consumatorului sau puterea de cumpărare, aceasta din urmă deteriorându-se, pe fondul inflaționist al prețurilor produselor de consum. În acest context, piața de media a redus pașii de creștere la 10% în 2018 și un estimat de 7% în 2019, cu posibilitatea de a fi martorii unor procente mai mici în anii următori”

Raportul arată că normele GDPR, ce alertaseră piața de comunicare în prima parte a anului trecut, nu au avut un impact semnificativ asupra pieței în ansamblul său.

Ce spune, pe scurt, Media Fact Book despre cheltuielile de publicitate pe fiecare mediu:

  • „Investițiile în TV și-au continuat creșterea și în 2018, cu 10%, atingând nivelul de 300 de milioane de euro, în timp ce restul canalelor – online, radio, OOH – și-au confirmat trendul ascendent, singura excepție fiind printul, care continuă să scadă moderat. În 2019, piața de TV va înregistra același trend, însă într-un ritm mai slab, spre aproximativ 5% în termeni de venituri din vânzări.”
  • „Televiziunea a dominat obiceiurile de consum ale românilor, cu o medie de 5,1 ore pe zi în rândul populației din zona urbană, cu vârste între 18 și 49 de ani. Cu toate acestea, piața TV se contractează ușor în favoarea industriei digitale, ca urmare a creșterilor înregistrate în utilizarea internetului și a tehnologiilor Smart.”
  • „Piața OOH își continuă trendul de creștere început în 2017, în ciuda măsurilor legislative, cu un procent de 5% menținut și în 2018. Piața de Radio s-a aflat de asemenea pe un trend de creștere, ajungând la 25.7 milioane de euro. Pe de altă parte, dificultățile din perioada recesiunii au continuat să aibă un impact negativ asupra presei tipărite, care a scăzut pentru al zecelea an consecutiv, cu aproximativ 5%.”
  • „În digital, rețelele de socializare și search-ul rămân principalii piloni în activitatea online. În plus, majoritatea utilizatorilor de internet (76%) au arătat un apetit ridicat pentru conținutul video și pentru audio streaming, unde estimăm o creștere în următori ani, pe măsură ce apar tot mai multe opțiuni de servicii. Facebook rămâne extrem de popular în România, înregistrand un număr de 10 milioane de utilizatori în 2018.”
  • Normele GDPR de protecție a datelor nu au redus timpul petrecut în digital și nu au oprit bugetele să ajungă în online.”
  • În 2019 se estimează ca piața de publicitate online să crească cu 16% față de 2018 (99 milioane de euro).”
  • „Pentru 2019, Initiative estimează o nouă creștere a pietei de media cu până la 7% (485 milioane de euro).”
  • „În ceea ce privește topul investitorilor în publicitate în 2018, la fel ca în anul precedent, cele mai mari bugete au fost alocate de companiile din industria farmaceutică, urmate de cele de telecomunicații mobile, respectiv cosmetică, îngrijire personală și frumusețe.”
  • Consumatorii au cheltuit în online shops, în medie, 10 milioane de euro pe zi, o creștere semnificativă față de 2017, când au fost cheltuiți 7,67 milioane de euro.”

UPDATE Ce cheltuieli de publicitate au avut principalele categorii de clienți, în 2018 – MFB:

  • Farmaceutice – 57 milioane euro
  • Telecom – 41 milioane euro
  • Cosmetice, igienă – 40 milioane euro
  • Retail – 33 milioane euro
  • Banking și asigurări – 17 milioane euro
  • Electronice și Electrocasnice – 15 milioane euro
  • Bere – 13 milioane euro

Studiul integral poate fi descărcat aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro