Sari direct la conținut

Mercedes anunță că mașinile sale care se conduc singure vor fi modernizate pentru a atinge viteze mai mari pe pilot automat

HotNews.ro
Mercedes anunță că mașinile sale care se conduc singure vor fi modernizate pentru a atinge viteze mai mari pe pilot automat
Autoturism Mercedes dotat cu sistemul de pilot automat dezvoltat de producătorul auto german, FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia Images

Producătorul auto german Mercedes-Benz a anunțat că autoturismele sale ce beneficiază de un sistem de condus automatizat vor fi modernizate pentru a putea circula pe pilot automat la viteze de până la 95 de kilometri pe oră pe autostrăzile din Germania, în anumite condiții, relatează Reuters

Mercedes a precizat într-un comunicat remis presei luni că se așteaptă ca vânzările sistemului său DRIVE PILOT să înceapă înspre sfârșitul acestui an, după ce el este aprobat de autoritatea germană de reglementare a siguranței rutiere.

Mașinile dotate cu acest sistem pot prelua condusul de la șofer atât timp cât un alt autoturism este în față și vizibilitatea este clară. Șoferii pot astfel să își ia mâinile de pe volan pentru perioade îndelungate de timp, însă ei sunt obligați să fie pregătiți să preia controlul în decurs de câteva secunde, în caz că intervine ceva.

Această tehnologie este folosită deja de autoturisme Mercedes însă până acum ele puteau fi conduse de pilotul automat doar la viteze de până la 60 de kilometri pe oră. Producătorul auto german a anunțat că modernizarea la sistemul de până la 95 de kilometri pe oră va fi făcută gratuit pentru clienții săi.

Industria auto folosește 5 niveluri pentru a clasifica mașinile autonome, de la controlul vitezei de croazieră (nivelul 1), până la autoturismele ce se pot conduce singure (nivelul 5). Mașinile dotate cu noul sistem DRIVE PILOT al Mercedes vor fi clasificate la nivelul 3, potrivit sistemului folosit de autoritățile de reglementare germane.

Mercedes vrea ca pilotul automat să ajungă la o viteză de 130 kilometri pe oră

Mercedes a instalat o lumină turcoaz pe partea din față a mașinilor sale, aceasta aprinzându-se când șoferul lasă mașina pe pilotul automat. Ideea este de a informa ceilalți participanți la trafic că mașina în cauză nu este condusă de șofer.

Mercedes speră ca această culoare să devină standardul pentru industrie.

Compania germană a anunțat de asemenea că țintește ca sistemul său de pilot automat să ajungă în cele din urmă să poată conduce autoturismele la viteze de până la 130 de kilometri pe oră. Mercedes nu a anunțat însă deocamdată până când speră să atingă această capabilitate.

Compania a efectuat teste pentru nivelul 3 de autonomie în China și a primit aprobare să îl folosească pe autostrăzi desemnate din două state americane, California și Nevada.

Markus Schaefer, directorul pentru tehnologie (CTO) al Mercedes, a declarat că se așteaptă ca sistemul automatizat de nivel 3 al companiei să fie aprobat pentru o utilizare mai largă „foarte rapid” și ca, după ce își demonstrează succesul pe piață, să fie modernizat pentru a atinge viteze mai mari.

„Știm cât de rapid se mișcă piața din China”, a subliniat el.

INTERVIURILE HotNews.ro