Sari direct la conținut

Mesaj de la șeful Google pe Inteligență Artificială: Învățați ca să nu rămâneți în urmă / Prognoza lui pentru următorii 5 ani

HotNews.ro
Mesaj de la șeful Google pe Inteligență Artificială: Învățați ca să nu rămâneți în urmă / Prognoza lui pentru următorii 5 ani
Demis Hassabis, CEO al Google DeepMind Technologies Foto: Camille Cohen / AFP / Profimedia

Inteligența Artificială redefinește industria tehnologică din perspective multiple, iar directorul general al Google DeepMind Demis Hassabis îi sfătuiește pe adolescenții de astăzi să devină „AI ninja”, în caz contrar riscând să rămână în urmă, scrie India Today.

Mesajul șefului Google DeepMind este clar pentru tineri: învățați acum sau veți rămâne în urmă. Demis Hassabis conduce Google DeepMind, laboratorul de cercetare avansată care a stat în spatele fiecărei inovații AI a companiei-mamă, inclusiv chatbotul Gemini. Același laborator se află în avangarda eforturilor Google către obținerea inteligenței generale artificiale (AGI), o formă încă nerealizată de AI capabilă de raționare la nivel uman. La o conferință recentă a Google, Hassabis a spus că DeepMind va avea nevoie de mai puțin de un deceniu pentru construirea AGI. Astfel, Hassabis știe ce formă va lua AI în viitorul apropiat.

AI va fie emblema Generației Alpha

Vorbind la podcastul „Hard Fork”, Hassabis a încurajat adolescenții să plonjeze în domeniul inteligenței artificiale, pe care a descris-o ca forța tehnologică definitorie a vremii lor. „După cum interneul i-a modelat pe mileniali, iar smartphone-urile au definit Gen Z, AI generativă este emblema Gen Alpha. Peste 5 sau 10 ani, cred că vom trece prin ceea ce se întâmplă în mod normal la transformările tehnologice majore, anume dispariția anumitor locuri de muncă, dar profesii noi, mai valoroase, de obicei mai interesante, vor fi create”, a spus Hassabis.

El i-a sfătuit pe tineri se se familiarizeze cu conceptele și instrumentele AI cât mai devreme. „Orice s-ar întâmpla cu aceste instrumente AI, vă va fi mai bine dacă înțelegețți cum funcționează și ce poți face cu ele”. Șeful Google DeepMind a sugerat o schimbare de mentalitate pentru cei care se pregătesc de universitate, încurajându-i să devină „ninja” ai tehnologiei. „Afundați-vă acum în ea. Cheia este să înveți cum să înveți”, a continuat Hassabis.

Însă priceperea în tehnologie nu va fi suficientă. Hassabis a accentuat valoarea unor fundamente solide STEM (Science, technology, engineering, mathematics – știință, tehnologie, inginerie, matematică), îndeosebi în programare, la care trebuie adăugate competențele „meta”, precum creativitatea, adaptabilitatea și reziliența

„Acestea sunt capacitățile care vor ajuta generația viitoare să prospere. Să fii bun la noțiunile fundamentale STEM rămâne de o importanță crucială, dar este la fel de important să dezvolți mentalitatea pentru a naviga într-un mediu în schimbare constantă”, crede Hassabis.

Recomandări pentru studenți

De la lansarea ChatGPT de către OpenAI în 2022, peisajul inteligenței artificiale a evoluat rapid, provocând încântare, precum și anxietate privind impactul AI la locul de muncă. Pe măsură ce se intensifică cursa pentru AGI, Hassabis crede că pregătirea tinerilor să înțeleagă, să folosească și să inoveze cu AI este una dintre cele mai importante provocări ale vremurilor noastre. AI nu este viitorul, este deja prezentul, iar tinerii din Gen Alpha care o vor îmbrățișa din timp vor avea un avantaj într-o lume din ce în ce mai modelată de către mașinăriile inteligente.

Hassabis a făcut recomandări și pentru studenți cărora le-a transmis să nu se concentreze doar pe cunoașterea tehnică, ci să se înțeleagă mai bine pe ei, precum și modul în care învață. „Este important să folosiți timpul pe care îl aveți în primii ani de facultate care să vă înțelegeți mai bine și să învățați cum să învătați”, a spus Hassabis.

În condițiile în care anumite sarcini sunt deja îndeplinite mai eficient de către mașini, studenții ar trebui să acorde prioritate flexibilității și agilității cognitive – calități care sunt mai dificile de copiat de către AI și astfel sunt mai durabile în fața avansului tehnologic.

Cum AI accelerează ritmul schimbării, studenții ar trebui să fie proactivi și curioși, astfel încât să exploreze domenii dincolo de curricula formală. „Învățați lucrurile elementare prin educația formală, dar experimentați în timpul liber ca să puteți fi la curent atunci când absolviți”, a conchis Demis Hassabis.