Microsoft spune ca 97% din mailurile trimise pe plan mondial reprezinta spam
Microsoft spune ca 97% din toate mailurile trimise pe plan mondial reprezinta spam, continand reclame la medicamente si alte produse, dar si adesea atasamente malitioase, conform unui raport privind securitatea pe internet, citat de BBC. Raportul mai arata ca tot mai multe programe malitioase sunt trimise prin fisiere Office si PDF si neplacerile ar putea fi evitate daca soft-urile sunt actualizate la timp.
Microsoft spune ca nivelul extrem de mare al spamului nu trebuie sa ne ingrijoreze, deoarece multe din mailurile nedorite sunt filtrate si nu ajung in Inbox. Dar cantitatea de spam a crescut mult in ultimul timp, ajutata de computerele mai puternice si de raspandirea internetului de mare viteza.
Paul Woods, analist la firma de securitate Message Labs se arata mirat de procentul atat de mare indicat de Microsoft. Datele Message Labs aratau ca 81% din mailurile trimise pe plan global sunt spam, procent care scazuse dupa ce un ISP responsabil pentru trimiterea unei cantitati uriase de spam, a fost scos la sfarsitul anului trecut de pe net.
Raportul Microsoft, prezinta situatia activitatilor pe internet pentru a doua parte din 2008 si ofera date despre procentul de calculatoare infectate cu programe malitioase in toate tarile lumii. Pe plan mondial raportul dintre computerele infectate si cele „curate” este 8,6 la 1.000. Raportul e extrem de mare in Serbia – Muntenegru (luate impreuna in studiu) 77 la 1.000, in timp ce in Romania este de 4,3 la 1.000. In Vietnam la 1.000 de computere neinfectate cu malware sunt doar 1,3 infectate.
Raportul subliniaza ca e extrem de important ca programele, dar si sistemul de operare sa fie actualizate cat mai des, pentru a fi mai putin susceptibili la infectarea cu programe malitioase. In plus, Microsoft atrage atentia asupra faptului ca atacurile care folosesc fisiere Office si Adobe PDF sunt tot mai multe si exploateaza vulnerabilitati pentru care deja exista rezolvare, cu conditia sa faci update la timp.
Raportul mai atrage atentia asupra unor programe denumite scareware, false programe de securitate care ii pacalesc pe utilizatori, incercand sa-i convinga sa le instaleze, lucru ce va duce la infectarea computerului sau pierderea unor date.