Sari direct la conținut

Mihaela Mitroi, PwC: Din 2017 autoritatile fiscale din Romania vor putea primi informatii cu privire la situatia conturilor din strainatate ale romanilor. In cazul banilor aflati in Elvetia, acordul intra in vigoare in 2018. Regulile fiscale din Romania se vor schimba in urmatorii 5 ani

HotNews.ro
Mihaela Mitroi, Foto: Hotnews
Mihaela Mitroi, Foto: Hotnews

„Din 2017 autoritatile fiscale din Romania vor putea primi informatii cu privire la situatia conturilor cetatenilor romani din strainatate si vor oferi informatii cu privire la conturilor bancare ale nerezidentilor in Romania. Informatiile vor include date la nivelul anului 2016. In cazul banilor aflati in conturile elvetiene, acordul va intra in vigoare din 2018. Sistemul fiscal nu va mai arata la fel in viitorii cinci ani. Toate regulile jocului se vor schimba”, a spus marti Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Semnalele au fost date inca de le inceputurile crizei, mai spune Mitroi. In 2009, Obama vorbea de o singura cladire din insulele Cayman unde se afla sediul a 12.000 de companii. Atunci, Obama spunea ca e perfect legal. Dupa acest discurs s-a discutat foarte mult despre paradisurilor fiscale, iar acordurile care s-au semnat si de catre Romania promit o transparenta fiscala totala.

„Vedem in ultima vreme un efort concertat la nivel international, in interiorul mai multor organizatii sau grupuri internationale, de la OECD, la G8 si pana la Uniunea Europeana, pentru rescrierea regulilor fiscale internationale, pentru a diminua pe cat posibil practica evitarii platii taxelor, atat de catre companii, cat si de catre persoanele fizice. Urmarea acestor eforturi va fi un accent sporit pe determinarea motivelor si substantelor tranzactiilor, indeosebi intre partile afiliate”, a mai spus marti Mitroi.

„Peste 80 de state din intreaga lume au semnat Conventia privind asistenta administrativa reciproca in materie fiscala care vizeaza toate tipurile de impozite (pe venit, profit, avere etc.) si care permite schimbul de informatii spontan si la cerere, precum si colaborarea in desfasurarea inspectiilor fiscale internationale. Dintre acestea, 52 de state, printre care si Romania, au aderat deja la acordul pentru schimbul automat de informatii financiare. Acest acord va permite Romaniei sa faca schimb automat de informatii financiare la nivelul standardului OECD intre tari si jurisdictii in scopul identificarii persoanelor fizice care eludeaza fiscul prin transferul banilor in strainatate. Prin urmare, regulile jocului se schimba din punct de vedere fiscal peste tot la nivel global. Romania nu poate face exceptie, iar contribuabilii din Romania trebuie sa inceapa sa se pregateasca din vreme pentru aceste schimbari”, a aratat Mihaela Mitroi.

Intr-o economie globalizata si aflata in profunda transformare, preturile de transfer joaca un rol important in alocarea profiturilor intre companii afiliate. La ora actuala preturile de transfer se pozitioneaza ca fiind o continuare a planificarii fiscale, cu scopul de a minimiza sau chiar evita riscul litigiilor fiscale.

De asemenea, in cadrul evenimentului au fost abordate si teme privind pachetul de masuri anti-evaziune fiscala, neclaritatile privind impozitarea operatiunilor din Marea Neagra, precum si necesitatea recalibrarii raporturilor dintre contribuabili si ANAF, din perspectiva controalelor fiscale.

Acestea au fost cateva dintre concluziile conferintei anuale de taxe a PwC Romania care a avut loc marti la Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro