Sari direct la conținut

Milioane de persoane cu probleme de vedere au un risc mai mare de apariție a demenței, arată primul studiu major pe această temă

HotNews.ro
Ochelari, Foto: Maria Fuchs / Cultura RF / Profimedia Images
Ochelari, Foto: Maria Fuchs / Cultura RF / Profimedia Images

Milioane de persoane care au probleme de vedere, printre care cele cauzate de degenerescența maculară specifică vârstei, cataracte și afecțiuni oculare provocate de diabet, au un risc mai mare de a dezvolta demență, arată un nou studiu citat de MSN.

Problemele de vedere pot fi unul dintre primele simptome ale Alzheimer, boală despre care se estimează că va afecta peste 130 de milioane de persoane la nivel mondial până în 2050.

Cercetările anterioare au sugerat că ar putea exista o legătură între afecțiunile ochilor care cauzează probleme de vedere și afecțiunile cognitive, relatează The Guardian.

Însă incidența acestor afecțiuni crește odată cu vârsta, la fel ca numărul cazurilor de diabet, hipertensiune, boli coronariene, depresie și atacuri cerebrale, toate acestea fiind factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea demenței.

Această situație a făcut dificilă stabilirea definitivă a unei legături între incidența mai ridicată a demenței și afecțiunile de vedere, independent de celelalte boli care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Riscul este cel mai ridicat în rândul persoanelor ce suferă de două afecțiuni

Însă cercetătorii au descoperit acum că degenerescența maculară specifică vârstei, cataractele și afecțiunile oculare provocate de diabet sunt asociate independent cu un risc mai mare de demență, potrivit unui studiu publicat în Revista Britanică de Oftalmologie.

Cercetătorii au examinat datele a 12.364 de adulți britanici cu vârsta între 55 și 73 de ani care au participat la studiul Biobank din Marea Britanie.

Ei au fost consultați în 2006 și apoi din nou în 2010, starea lor de sănătate fiind monitorizată până la începutul acestui an, cercetătorii documentând peste 2.300 de cazuri de demență.

După evaluarea datelor oamenii de știință au descoperit că persoanele afectate de degenerescența maculară au un risc cu 26% mai mare de a dezvolta demența, cei cu cataractă cu 11% mai mare, în timp ce în rândul persoanelor cu afecțiuni oculare asociate diabetului riscul este cu 61% mai mare.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că persoanele care suferă de diabet, bori coronariene, depresie, sau care au suferit un atac cerebral, au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu demență.

Riscul este cel mai ridicat în rândul persoanelor care suferă de una din aceste boli și de o afecțiune de vedere.

„Indivizii ce suferă atât de afecțiuni oftalmologice cât și sistemice au un risc mai mare de apariție a demenței comparativ cu cei care suferă doar de o afecțiune oftalmologică sau sistemică”, au subliniat cercetătorii.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro