Sari direct la conținut

Ministerul Agriculturii: Alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre și a celei de porc nu sunt justificate de situația din piață

HotNews.ro
Carnea de porc, mai scumpa, Foto: MorgueFile.com
Carnea de porc, mai scumpa, Foto: MorgueFile.com

Alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre și a celei de porcnu sunt justificate de situația din piață, susține Ministerul Agriculturii. Instituția spune că prețul cărnii de pasăre a fost relativ constant, o situație similară fiind și la carnea de porc, unde în România creșterea a fost de 8% în acest an, deși la nivel european majorarea a fost de 17%. Prețurile comunicate de Ministerul Agriculturii sunt însă pentru carnea la poarta fermei, și nu pentru magazine. Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a avertizat că preţul cărnii de porc şi de pasăre va crește din nou, cu încă 30-40%.

Ministerul Agriculturii susține, într-un comunicat de presă transmis luni, că prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creșteri nici pentru perioada următoare.

Mai mult, deși ne aflăm în perioada sărbătorilor de Paște, prețul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15 %. De asemenea, prețul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% față de media europeană, spune Ministerul Agriculturii.

Conform sursei citate, în comparație cu media la nivelul UE, prețurile sunt mai mici cu 22 % în cazul cărnii de pasăre, la poarta fabricii.

Ministerul Agriculturii arată că, potrivit Observatorului prețurilor UE, în luna ianuarie prețul mediu pentru carcasa de pasăre la poarta fermei a fost, în Uniunea Europeană, de 182,6 euro/100 de kilograme, în timp ce în România a fost 140,23 euro/100 kilograme, în februarie – 183,1 euro/100 kg în UE și 139,6 euro/100 kg în România, în martie 184,3 euro/100 kilograme în Uniunea Europeană și 143,9 euro/100 kg în România, iar în aprilie – 188,4 euro/100 kg în UE și 145,7 euro/100 kg în România.

Referitor la prețul cărnii de porc, ministerul spune că acesta a fost influențat de situația din China, țară afectată puternic de virusul pestei porcine africane. China este principalul producător la nivel mondial, cu o producție anuală de aproximativ 400 milioane capete.

Drept urmare, la nivel european, prețul la poarta fermei a avut o creștere de aproximativ 17 % în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în același interval, creșterea a fost de numai 8 %. În țara noastră, prețul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018, susține Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii arată că, potrivit Observatorului prețurilor UE, în luna ianuarie prețul mediu pentru carcasa de porc a fost 136,1 euro/100 kg, iar în România – 135,7 euro/100 kg, în februarie – 138,3 euro/100 kg în UE și 108 euro/100 kg în România, în martie – 146,1 euro/100 kg în UE și 127 euro/100 kg în România, iar în aprilie – 163,8 euro/100 kg în UE și 146 euro/100 kg în România.

Toate prețurile comunicate de Ministerul Agriculturii sunt însă valabile pentru produsele de la poarta fermei.

Preţul cărnii de porc şi de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni și va crește din nou, cu încă 30-40%, atingând cote alarmante pentru buzunarul românului, a avertizat Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

„Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. (…) atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, spuneau reprezentanții asociației, într-un comunicat de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro