Sari direct la conținut

Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri cere Consiliului Concurentei un punct de vedere asupra unei posibile pozitii de monopol pe achizitiile de lemn ocupata de firma Holzindustrie Schweighofer

HotNews.ro

Oamenii de afaceri din industria romaneasca a lemnului au acuzat firma Holzindustrie Schweighofer ca ocupa o pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa determinandu-l pe secretarul de Stat in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri Catalin Beciu sa solicite Consiliului Concurentei, in regim de urgenta, un punct de vedere privind acest caz, se arata intr-un comunicat de presa transmis de minister.

Acuzatiile au fost f`cute in cadrul unei intlniri desfasurate vineri intre Catalin beciu si reprezentantii oamenilor de afaceri din industria romaneasca a lemnului.

Sedinta a fost organizata la solicitarea mediului de afacer si a avut ca tema principala expunerea problematicilor cu care se confrunta acest sector al economiei si a vizat gasirea unor solutii practice pentru subiectele aduse in discutie.

Ministerul Mediului a desfasurat joi dimineata controale la sediile din Sebes si Radauti ale companiei Holzindustrie Schweighofer, ministerul autosesizandu-se dupa ce in media romaneasca si internationala au aparut informatii despre faptul ca grupul austriac ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania, au spus pentru HotNews.ro, surse ministeriale.

La final de aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Amintim ca sambata in Bucuresti si in mai multe orase din tara, plus diaspora sunt anuntateproteste masive impotriva despaduririlor abuzive. In Capitala adunarea va avea loc la intrarea in Parcul Herastrau din Piata Charles de Gaulle si si-au anuntat prezenta pe Facebook peste 9.000 de persoane.Anuntul de mobilizare a fost postat pe Facebook de campania Uniti Salvam, aflata in epicentrul protestelor impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva exploatarii gazelor de sist.

Pe 23 martie, Presedintele Romaniei a retrimis noul cod silvic inapoi in Parlament pentru amendamente si dezbateri. La scurt timp a fost data publicitatii scrisoarea trimisa de CEO-ul Schweighofer catre primul ministru al Romaniei, cerand sa schimbe Codul Silvic, in caz contrar amenintand cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania, in general. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusa oricarei companii in procesarea unei specii sau sortiment din Romania.

Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania spuneau intr-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro in aprilie ca respecta legile si reglementarile in vigoare atunci cand cumpara lemn.

In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spuneau ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta. “Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai”, se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro