Sari direct la conținut

Ministerul Finanțelor corectează impozitul minim pe cifra de afaceri pentru marile companii: deducere pentru cercetare-dezvoltare

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare impozitul minim pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro. Acesta este în valoare de 1%, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic. Impozitul a fost introdus prin Legea 296/2023.

Un proiect pregătit de Ministerul Finanțelor prevede acordarea unei deduceri pentru cercetare-dezvoltare.

Conform documentului, firmele care aplică la calculul rezultatului fiscal deducerea suplimentară pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, scad din impozitul minim pe cifra de afaceri valoarea obținută prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% din cheltuielile eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare.

Scăderea acestei valori se efectuează în limita impozitului minim pe cifra de afaceri datorat.

Cu alte cuvinte, contribuabilii care sunt obligați la plata impozitului minim pe cifra de afaceri vor putea beneficia de deducerea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare așa cum beneficiază în prezent doar contribuabilii care sunt obligați la plata impozitului pe profit.

“Caracterul de urgență al măsurii reparatorii este dat de faptul că inechitatea fiscală s-a creat începând cu anul fiscal 2024, fiind imperios necesar a se modifica legislația fiscală aplicabilă începând cu același an fiscal, respectiv anul 2024”, menționează nota de fundamentare.

INTERVIURILE HotNews.ro