Sari direct la conținut

Ministerul Fondurilor Europene controleaza proiectele UE derulate de firma de dezinfectanti Hexi Pharma

HotNews.ro

Corpul de Conrol al Ministerului Fondurilor Europene va evectua un cotrol asupra proiectelor europene derulate de firma de dezinfectanti Hexi Pharma, a mentionat MFE intr-un comunicat remis HotNews.

Tolo.ro a publicat o serie de anchete in care arata ca firma Hexi Pharma, care are o multitudine de contracte cu spitalele din Romania, a vandut dezinfectanti cu concentratii de pana la 10 ori mai mici decat cele inscrise pe eticheta, substantele fiind folosite in prevenirea infectiilor intraspitalicesti.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dispus un control ca urmare a sesizarilor din presa cu privire la finantarea din bani europeni a Hexi Pharma SRL.

Din datele preliminare, MFE a identificat 8 proiecte depuse de S.C.HEXI PHARMA CO SRL:

  • 7 proiecte au fost depuse in cadrul Programului Competitivitate (POSCCE) 2007-2014
  • 1 proiect in Programul Operational Regional (POR) 2007- 2014.

Din cele 8 proiecte depuse, 6 au fost respinse, 1 proiect a fost reziliat la cererea beneficiarului, iar unul a fost implementat.

Cele doua proiecte acceptate spre finantare prin POSCCE au vizat

  • Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL (cod SMIS 44736);
  • Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat (cod SMIS 46489).

Pentru proiectul Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totala de 1.289.600 lei, din care valoare eligibila nerambursabila de 624.000 lei (conform actului aditional), contractul de finantare a fost semnat in data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a incheiat in mai 2015.

Au fost achizitionate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; masini de dozat; masini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide si semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platforma etc.

Pentru proiectul Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totala initiala de peste 1,2 milioane lei si o perioada de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat in luna octombrie 2013.

In luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat incetarea contractului de finantare, solicitare aprobata de autoritati in ianuarie 2015.

Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite, a precizat MFE.

Documentatia proiectelor va fi pusa la dispozitia presei si a publicului interesat (la sediul MFE), la cerere, pe adresele de email: contact.minister@fonduri-ue.ro, respectiv presa.mfe@fonduri-ue.ro .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro