Sari direct la conținut

Ministerul Muncii: Dacă pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat

HotNews.ro
Bani de pensie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani de pensie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Muncii a anunțat miercuri că în cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se va suporta de la bugetul de stat. Precizările vin după ce în media au apărut situații cu vârstnici care spun că pensiile nu au fost recalculate corect, iar premierul Marcel Ciolacu a cerut ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade.

Ministerul Muncii a anunțat pe Facebook faptul că „începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării”.

„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”.

Potrivit Ministerului, indemnizația socială crește anual prin legea bugetului de stat și va rămâne la nivelul de 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Măsuri cerute de Ciolacu în cazul deciziilor de recalculare unde se constată erori

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat miercuri în cadrul ședinței de Guvern o serie de măsuri legate de procedura de refacere a deciziilor de recalculare, acolo unde se constată erori.

„Vreau să încep prin a le cere ministrului Muncii și președintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări și cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare, acolo unde se constată erori. Vreau, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade! Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie, că orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează! 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert”, a spus Ciolacu.

INTERVIURILE HotNews.ro