Sari direct la conținut

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra riscului de imbolnavire de trichineloza

HotNews.ro

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra existentei unui risc mare de imbolnavire de trichineloza si atrage atentia populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate.

Avertismentul vine dupa ce Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a demarat o ancheta epidemiologica dupa ce 138 persoane s-au imbolnavit de trichineloza in urma consumului carnii de porc cumparata din locuri neautorizate.

Ministerul recomanda o atentie deosebita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.

Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.

Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.

Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

  • Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic.
  • Unele obiceiuri culinare: prepararea termica ‘in sange’ sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
  • Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate.
  • Taierea clandestina a animalelor.

Boala nu se transmite interuman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro