Ministerul Transporturilor, pe cale sa gireze o jonglerie cu terenuri in Baneasa
Posibilitatea ca aeroporturile internationale sa scoata la vanzare 10% din activele proprii, introdusa printr-un proiect legislativ initiat de Ministerul Transporturilor, este vazuta drept portita prin care vor intra in legalitate mai multe afaceri oneroase cu terenurile din nordul Capitalei.
Aeroportul Baneasa, spre exemplu, gestioneaza un perimetru deosebit de bine plasat, cu o larga deschidere la DN1 (soseaua Bucuresti-Ploiesti), si apropiat de retelele de utilitati, insa adevaratul proprietar – Aviatia Utilitara – nu poate intra in posesia acestui teren din cauza unor manevre ale fostei conduceri din Ministerul
Transporturilor care au facut istorie in instantele romanesti de judecata. Inclusiv fostul ministru Miron Mitrea abia a reusit sa faca rost de-un NUP (neinceperea urmaririi penale) dupa ce a fost cercetat in legatura cu jongleriile imobiliare legate de aceasta proprietate.
Iesire la DN1 data la schimb cu tapsanele din Voluntari
Ce se intamplase? Pe scurt, Aviatia Utilitara dobandise – printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila – dreptul de proprietate asupra acelui teren, iar ministerul trebuia sa elibereze, in acest sens, un certificat de atestare a dreptului de proprietate.
Insa MTCT nu numai ca nu a aplicat hotararea judecatoreasca, dar a si dat la schimb respectivul teren, incheind un contract cel putin ciudat cu mai multe persoane fizice, de la care a obtinut o darapanatura de pe tapsanele parasite ale comunei Voluntari.
Practic, ministerul, in calitate de actionar unic la Aeroportul International Baneasa, s-a comportat ca si cum terenul in cauza i-ar apartine, desi o hotarare judecatoreasca il obliga sa-l restituie proprietarului de drept.
MTCT forteaza legalizarea furtului
Incurcata de necunoscutele acestei ecuatii, noua conducere a MTCT, instalata acum mai bine de un an, nu a intreprins nimic in vederea repararii prejudiciului creat Aviatiei Utilitare.
Dimpotriva, acum se foloseste de o ocazie intr-adevar extraordinara si initiaza un proiect prin care Aeroportul International Baneasa ar putea scoate la vanzare un teren care nu-i apartine.
Oportunitatea consta in faptul ca AIBB se numara printre societatile care trebuie sa participe, cu o parte din actiuni, la formarea capitalului social al Fondului „Proprietatea”. Desigur, este necesar un intreg pachet de acte normative pentru a pregati listarea la bursa a actiunilor societatii AIBB.
Insa tocmai in acest pachet a fost introdusa, cu o dibacie nemaipomenita, prevederea ca „pentru o administrare eficienta” a patrimoniului se va putea trece inclusiv la „vanzarea de active imobilizate reprezentand cel mult 10% din valoarea totala”.
Ce legatura are scoaterea pe Bursa a 5% din actiuni – obiectivul legitim al viitoarelor acte normative – cu vanzarea de active imobilizate, strecurata in proiect? Raspunsul il vom afla daca se va adopta pachetul de proiecte, cu tot cu „apendicele” referitor la activele imobilizate.
Aviatia Utilitara acuza „tentativa de furt”
Din punctul de vedere al reprezentantilor Aviatiei Utilitare, „este evident ca substratul acestei asa-zise privatizari a Aeroportului Baneasa este un tun imobiliar de proportii, a carui tinta este terenul extrem de valoros pe care sunt amplasate aerogara si anexele ei”.