Sari direct la conținut

Ministrul de Finanțe exclude renunțarea la cota unică. Ce spune despre majorări de taxe și impozite

HotNews.ro
Marcel Boloș, Ministru de Finanțe, Foto: Adi Iacob / HotNews
Marcel Boloș, Ministru de Finanțe, Foto: Adi Iacob / HotNews

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a afirmat că la MFP nu se ia în calcul renunțarea la cota unică de impozitare pentru o variantă de impozitare progresivă.

Întrebat, joi seară, la Antena 3, dacă este luată în calcul introducerea impozitului progresiv, Marcel Boloş a răspuns negativ.

„Nu este pe masa Ministerului de Finanţe în acest moment. Avem cota unică, aduce multe avantaje pentru români. Ştim cu toţii şi am beneficiat cu toţii de cota unică şi beneficiem cu toţii de cota unică, care este în vigoare şi rămâne în vigoare în acest moment, nefiind luat în calcul, la nivelul Ministerului de Finanţe”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a precizat, totodată, că nu s-a pus problema majorării impozitelor şi taxelor în perioada care urmează.

„Nu s-a pus această problemă, a creşterii impozitelor şi taxelor, dimpotrivă, Ministerul Finanţelor caută soluţiile cele mai adecvate ca necesarul de fonduri pe care îl avem suplimentar la bugetul de stat să fie adus din mai buna colectare, din combaterea evaziunii fiscale, din reducerea de cheltuieli.

Aceasta este prioritatea în momentul de faţă, din respect faţă de contribuabilii care în mod corect şi cinstit îşi plătesc impozitele şi taxele”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, joi seară, la Antena 3.

Premierul Marcel Ciolacu afirma, în noiembrie 2023, nu vor exista măriri de taxe şi impozite în 2024, dar va trebui ca mediul de afaceri, politicienii, coaliţia şi guvernul să decidă dacă se va menţine cota unică – însă să fie cu adevărat unică – sau se va trece la impozitare progresivă. ”Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a transmis premierul, citat de news.ro

„Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creştem, că el aduce o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimile luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub cinci la sută la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a mai declarat premierul.

Potrivit acestuia, ”ambele au plusuri şi minusuri”. „Cota unică – nu-mi creează un disconfort dacă această cotă unică rămâne, dar în acest moment ea nu mai este unică – sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”, a mai declarat premierul.

INTERVIURILE HotNews.ro