Sari direct la conținut

Misiunea cu numărul 300 pentru familia de rachete Long March

HotNews.ro
Misiunea cu numărul 300 pentru familia de rachete Long March

Sâmbătă, 9 martie, am asistat la a treia lansare chineză a anului. Deși una de rutină, pasagerul fiind un satelit de telecomunicație obișnuit din seria ChinaSat (în paranteză trebuie spus că și prima lansare a anului, cea de pe 10 ianuarie fusese tot cu un satelit ChinaSat), pentru statistică zborul a fost unul special, pentru că a marcat misiunea cu numărul 300 pentru familia de rachete Long March, scrie Space Alliance.

Debutul rachetelor Long March a avut loc în aprilie 1970 și de atunci gama lor s-a diversificat foarte mult, în paralel cu evoluția programului spațial chinez. Ca să ne facem o părere de această creștere accelerată trebuie să spunem că pentru primele 100 de lansări au trebuit să treacă 37 de ani, pentru următoarele 100 alți 8 ani și în sfârșit pentru ultimele 100 doar 4 ani.

Versiunea Long March folosită sâmbătă a fost 3B/G2, iar baza spațială aleasă a fost Xichang Space Center în sud-vestul țării. Pasagerul, Chinasat 6C, o platformă DFH-4 construită de CAST (China Academy of Space Technology), a fost plasat într-o orbită GTO 200 km x 41000 km x 24.6 grade față de Ecuator.

Din această traiectorie intermediară el va manevră către orbită GEO la 130 de grade longitudine estică, unde va intră în flota China Satcom. Acolo, cu ajutorul celor 25 de transpondere în bandă C, va acoperi pentru următorii 15 ani, China, Asia de sud-est, sudul Pacificului și Australia.Space Alliance

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro