Sari direct la conținut

Misu Negritoiu, ING Bank: Recesiunea ar putea reveni in Romania. Vecinatatea Ungariei ar putea fi fructificata prin politici pragmatice

HotNews.ro
Misu Negritoiu, Foto: AGERPRES
Misu Negritoiu, Foto: AGERPRES

HotNews.ro a contactat cei mai influenti economisti rugandu-i sa raspunda unui set de intrebari despre vulnerabilitatile economice ale acestui an si despre atuurile Romaniei in fata crizei. Dupa prof Daniel Daianu, Melania Hancila, Lucian Isar, publicam astazi opinia presedintelui subsidiarei locale a ING Bank, Misu Negritoiu. Urmeaza apoi pozitiile profesorului Moisa Altar, Florin Citu, Emil Stoica, Ionut Dumitru- seful Consiliului Fiscal, FMI, precum si ai altor economisti sefi din bancile comerciale sau ai oficialilor BNR.

Rep: Credeti ca 2011 va fi un an mai degraba mai dificil sau mai degraba mai „digest” decat 2011 din punct de vedere economic?

Misu Negritoiu:Exista mai multe motive sa credem ca anul 2012 va fi mai dificil, decat invers: Un prim motiv ar fi accentuarea crizei datoriilor suverane pe fondul revenirii recesiunii – economia din zona euro se va contracta ca urmare a transferului tensiunilor din pietele financiare in economia reala (efectul masurilor de austeritate), cu impact asupra exporturilor romanesti. Al doilea motiv– apropierea momentului luarii unor decizii privind problemele din zona euro – uniunea fiscala a fost numai enuntata in 2011, dar ea trebuie adresata cu adevarat si pana nu se va stabili cine va plati pentru excesele din trecut pietele finaciare vor continua sa fie tensionate. Nu in ultimul rand, al treilea motiv este acela ca nu au fost trasate inca strategii de crestere economica iar rezolvarea problemelor fiscale in lipsa cresterii economice este foarte dificila, inclusiv in Romania.

  • Recesiunea revine probabil si in Romania

Rep: Care sunt principalele riscuri pentru economia Romaniei in acest an?

Misu Negritoiu: Recesiunea revine probabil si in Romania -mai ales in prima jumatate a anului, pe fondul evolutiilor prognozate pentru zona euro (ca mai sus) si o reducere a expunerii bancilor europene fortate sa-si imbunatateasca nivelul solvabilitatii. Anul agricol a fost unul deosebit in 2011, dar va fi un dezavantaj in 2012: chiar daca prognoza de crestere a PIB-ului total de 0.5-1% pare mai degraba o stagnare, fara agricultura ar fi deja un mare succes (cu o corectie probabil de 3-4% din PIB din cauza agriculturii). Riscurile principale ar fi: administrarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar va fi mai complicata in 2012, traiectoria inflatiei probabil se va inversa (prognoza noastra pentru finalul anului este de 4.2% din cauza majorarii/corectarii unor preturi in semestrul al doilea, inclusiv produse agricole). Al treilea risc este incetinirea procesului de consolidare fiscala, poate chiar stagnarea lui, din cauza “anului electoral”.

  • Trebuie speculata vecinatatea Ungariei

Rep: Care sunt atuurile pe care putem miza in 2012 pentru a atenua efectele crizei?

Misu Negritoiu: Cred ca Romania ar putea sa-si transfere atentia de pe masurile de austeritate (in buna masura implementate), pe politici pragmatice in domeniul economiei reale, valorificare resurselor locale, atragerea investitiilor straine prin masuri “intelepte” (in vecinatatea Ungariei sunt si mai binevenite), stimularea veniturilor si consumului prin crearea de locuri de munca si cresterea productivitatii.

Rep: Cat de plauzibil este un scenariu in care se va destrama Eurozona?

Misu Negritoiu: Zona euro nu se va destrama, cel mult se poate micsora (eventual fara Grecia?), dar zona euro va exista in extremis cel putin in tandemul Franta-Germania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro