Sari direct la conținut

Moartea jurnalistei Iulia Marin. Audit intern la Ringier, cerut de conducerea din România

HotNews.ro
Cătălin Tolontan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cătălin Tolontan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O firmă independentă de avocatură va face un audit la Ringier România, cerut de managementul companiei din România, după cazul Iulia Marin, jurnalista de la Libertatea care a murit la doar 32 de ani, scrie Pagina de Media.

  • „Am solicitat un audit intern care va fi efectuat de o firmă independentă de avocatură, pentru a demonstra că suntem decişi să fim transparenţi şi responsabili.
  • Auditul mandatat va fi condus de avocaţi independenţi, care au experienţă în astfel de cazuri. Ei vor avea acces deplin la toate informaţiile relevante şi la resursele necesare pentru a derula un audit aprofundat – cu respectarea protecţiei datelor cu caracter personal şi a surselor jurnalistice”, se arată într-o scrisoare transmisă angajaților.

Contactat de Paginademedia.ro în legătură cu acest audit, Mihnea Vasiliu, director general Ringier România a spus:

  • „Auditul este cerut de mine si de Cătălin Tolontan, și nu de către Zurich și este un demers în numele transparenței totale pe care vrem să o arătăm în acest caz și în general.
  • Sperăm ca la finalizarea auditului să punem capat proliferării absurdităților care se vehiculează în prezent în spațiul public în legatură cu moartea tragică a Iuliei Marin.
  • În plus, acest document independent ne va ajuta în a ne întoarce pe căi legale împotriva celor care ne-au atacat pe nedrept”.

Demersul managementului Ringier România vine după ce Victor Ciutacu a susținut, în faţa CNA, că există un mail primit de la un membru al Boardului Ringier International care ar dovedi că şefii de la Zurich ar fi pornit o investigaţie.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat joi cu 100.000 de lei, adică 20.000 de euro, postul România TV, pentru două dintre emisiunile realizate de Victor Ciutacu după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani.

Amintim că la România TV, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Într-un articol titrat „Q.E.D. Poziţia oficială a televiziunii România TV în cazul Iulia Marin (jurnalista care s-a sinucis) & Cătălin Tolontan – Libertatea (redactorul-şef care a trecut peste legislaţia muncii şi peste decizia medicului Iuliei Marin)” și semnat de către Alina Costache, articol găzduit de platforma online a televiziunii detaliază problemele medicale ale jurnalistei care a murit și acuză redacția Libertatea, împreună cu Cătălin Tolontan, că ar fi ajutat-o „să se sinucidă”.

Articolul, scris într-un ton foarte agresiv, într-o formă informală cu repetiții de semne de punctuație și plin de aprecieri personale, susține că „Scandalul declanșat de Tolontan și de redacția Libertatea!!! (nu credem că toți jurnaliștii de acolo îl susțin pe Tolontan) a avut un singur scop: blocarea investigației lui Victor Ciutacu, ascunderea responsabilității legale și morale a domnului Redactor-Șef Cătălin Tolontan”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro