Sari direct la conținut

Moda postului in industria alimentar

BlogDeBloc

Inainte de ‘89 ti-era si frica sa mergi la biserica din cauza turnatorilor de serviciu care atat asteptau, sa te vada si sa “ciripeasca” la partid sau la manastirea “Secu”. Daca nu erai membru de partid, mare lucru nu ti se putea intampla, pentru ca oricum nu puteai avansa, din lipsa de carnet rosu.

Daca insa erai un tovaras de nadejde, se schimba treaba. A te pari cineva ca te-a vazut la biserica, echivala cu a avea o mentalitate retrograda, de mic burghez care ai reusit sa inseli, pentru un timp, vigilenta partidului. Si de aici, erai pus tacit la index si te mirai de ce nu poti si tu avansa ca altii care munceau mai putin si mai prost decat tine.

A marturisi cuiva, care parea de incredere, ca tii post era ca si cum ai fi fost vazut la biserica.

In aceste conditii, doar oamenii de la tara sau pensionarii isi permiteau sa spuna fara teama ca respecta posturile crestine.

Dupa Revolutie, din ce in ce mai multa lume a inceput sa se indrepte catre viata spirituala, care presupune respectarea anumitor canoane printre care se numara si posturile de peste an.

Si pentru ca nu se mai mananca doar cartofi, varza si fasole ca altadata, a aparut o adevarata industrie de produse de post care se diversifica an de an.

Nu exista patiserie, cofetarie sau magazin alimentar unde sa nu gasesti anuntul: “Avem produse de post”.

De la patiserie sau cofetarie se pot cumpara pe langa clasicele strudele cu mere si gogosi: pateuri sau placinte cu spanac, ciuperci, ceapa ,varza, strudele cu dovleac, sarailii si baclavale cu nuci sau alune, fursecuri, prajiturele si cornulete cu gem sau rahat.

In magazinele alimentare halvaua, care s-a diversificat si ea ( de floarea soarelui sau de susan, simpla sau cu cacao, romaneasca sau turceasca) vesnicele “Eugenii” si tocana de legume au fost batute de napolitane, ciocolata dark, cozonac (de post, bineinteles), diverse sortimente de zacusca, masline mai mici sau mai mari, mai sarate sau dietetice, pateuri vegetale (toate pe baza de

soia) branza de soia afumata sau nu, lapte de soia simplu sau cu diferite arome, produse de soia care trebuiesc preparate ca: snitele, cuburi, granule . Pe ambalajele acestor produse ni se garanteaza ca soia n-a fost modificata genetic. (Ceea ce nu stiu cat e de adevarat. Si eu pot garanta orice atata timp cat nu trebuie sa si demonstrez.)

La raioanele cu preparate gen “gospodina” se gasesc din abundenta: salata orientala, salata de cruditati, fasole batuta, iahnie de fasole, sarmale de post, orez sarbesc, pilaf de orez, varza calita si zacusca de casa.

Ultimele produse aparute cu ocazia postului Pastelui sunt iaurturile vegetale pe care recunosc ca nu le-am testat.

Asa ca, daca vrei sa tii post dar nu ai timp sau nu te pricepi sa gatesti, exista o intreaga paleta de produse culinare de unde poti alege.

Dar nici una nu e ca la mama acasa.

Dezbate pe Blogul Doinei Popescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro