Sari direct la conținut

MSI: Posibilitatea deschiderii unei proceduri de infringement impotriva Romaniei pentru nearmonizarea legislatiei privind serviciile postale este "extrem de redusa"

HotNews.ro

Plata de catre statul roman unor penalitati de aproape doua milioane de euro pentru ca nu a transpus in legislatie Directiva UE privind liberalizarea serviciilor postale „s-ar aplica doar dupa incheierea procedurii de infringement (n.a incalcare a dreptului comunitar), dar o procedura de infringement nu a fost declansata, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI). Avand in vedere ca MSI a initiat transpunerea prevederilor comunitare asupra serviciilor postale in regim de urgenta, probabilitatea ca CE sa declanseze procedura de infringement este extrem de redusa, au spus acestia.

Declaratiile au venit in urma unei solicitari HotNews.ro care a scris marti ca statul roman ar putea fi pus in situatia de a plati o suma de peste 1,7 milioane euro precum si penalitati cuprinse intre, aproximativ, 2.000 – 125.000 euro/zi de intarziere pentru ca nu si-a respectat obligatia de stat membru ca pana la sfarsitul anului trecut sa transpuna in legislatie prevederile unei Directive UE privind serviciile postale (Directiva 2008/6/CE). Acesta este unul dintre motivele invocate pentru adoptarea unui proiect de Ordonanta de Urgenta, supus marti in dezbatere publica de catre Ministerul pentru Societatea Informationala.

  • „Stabilirea acestei sume minime forfetare reprezinta o procedura prevazuta in cadrul legislativ european pe care CE va decide daca o aplica sau nu printr-o eventuala decizie de a initia procedura de infringement. Procedura de infringement nu a fost declansata, prin urmare nu poate fi vorba de plata de penalitati. Initierea in regim de urgenta a transpunerii prevederilor comunitare asupra serviciilor postale a fost facuta tocmai pentru a preveni declansarea procedurii de infringement”, au precizat oficialii MSI.

Cine sunt totusi vinovatii pentru ca pana acum nu a fost armonizata legislatia?

  • „Timp de trei luni, aceasta propunere a stat in Parlament si a fost retrasa fara a fi luata in discutie, pe fondul agendei de lucru incarcate de la finalul anului trecut (perioada alegerilor, constituirea noului parlament etc.)  si a vacantei parlamentare. Prin promovarea proiectului sub forma unei ordonante de urgenta se va scurta din timpul necesar intrarii in vigoare”, au explicat oficialii Ministerului pentru Societatea informationala.

Directiva UE care trebuie transpusa in legislatia nationala prevede printre altele eliminarea in totalitate a drepturilor exclusive si speciale acordate pentru furnizarea de servicii postale, inclusiv a drepturilor rezervate in prezent furnizorului de serviciu universal, pentru trimiteri de corespondenta cu o greutate mai mica de 50g.

Citeste si:Romania risca plata unor penalitati de aproape doua milioane de euro pentru ca nu a transpus in legislatie Directiva UE privind liberalizarea serviciilor postale

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro