Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Mai vine si acum cate unul la poarta BNR sa schimbe 100 de euro la "cursul nostru". Despre cum s-au schimbat bancile centrale care au fost infiintate ca sa finanteze Statele iar acum le e interzis s-o faca

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres

Valorile, comportamentele, se schimba in cadrul culturii unei institutii, fie ea si banca centrala. “In 1939, normele de comportament a BNR aveau peste 1000 de pagini. Un capitol intreg era despre casatorie. Cum sa te casatoresti ca burlac in BNR, ca nu se putea oricum face…Trebuia sa iti anunti sefii, sa obtii aprobari,biata sotie trebuia sa dea cateva teste ca nu puteai ajunge sotie a cuiva din Banca Nationala asa, oricum…Acum desigur, lucrurile s-au mai schimbat…”, a marturisit Guvernatorul Mugur Isarescu la un seminar desfasurat la BNR pe tema culturii institutionale.

Isarescu a mai vorbit despre cum s-a schimbat in timp modul de finantare a Statului de catre bancile centrale. Acesta este adevarul istoric: Prima banca centrala din lume, Banca Suediei, dar si cea a Angliei sau a Frantei au fost infiintate ca sa finanteze Statul. Iar acum bancile centrale au trecut in Statutele lor in mod expres interdictia de a finanta Statul. Ce ziceti de o asemenea modificare institutionala de la o extrema la alta? Adica un fel de a spune “eu te-am facut ca sa-mi faci rost de bani iar tu acum nu-mi mai vrei sa-mi dai”, a spus Guvernatorul.

“Istoric, existau si explicatii: in perioada in care aceste banci s-au infiintat baza monetara era metalica si exista o restrictie naturala in a o mari. Nu puteai sa produci cat aur voiai, era limitat de cat aveai. A face rost de bani nu era o chestiune usoara, ca nu aveai tiparnita jos, sa trimiti pe cineva sa tipareasca niste bancnote. Iar in momentul in care s-au prabusit etaloanele bazate pe metal si am intrat in perioada fiat money!, s-a schimbat si cultura institutionala”, a mai adaugat Isarescu..

Si modul in care comunica bancile centrale s-a schimbat radical, a mai adaugat seful BNR. “Pana la primul razboi mondial, reprezentantii bancilor centrale nu apareau public. Erau profesionisti, isi faceau treaba dar stateau in spate. Pana si BNR era asa, o “batrana Doamna” care nu iesea foarte des la trancaneala. Acuma, cum deschizi un ziar, dai de Greenspan, Bernanke, Trichet, Draghi samd. Va dau si un exemplu pe care il prefer, legat de un sondaj facut in SUA in anii 50. Intrebati ce este FED-ul (sistemul federal al bancilor centrale din SUA- n.red.), majoritatea -66%- au spus ca FED este un siloz din Kansas. 20 la suta au spus ca e o societate xde asigurari si sub 15% au spus ca e banca centrala a SUA. La noi nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva”.

Despre noi nu poate ca nu stiu toti romanii cu ce ne ocupam noi aici, dar macar stiu ca suntem Banca Nationala. A propos de asta, inca nu se stie foarte ce facem noi cu supravegherea bancara. De cate ori apare un credit mirositor apare intrebarea : dar ce-a pazit supravegherea? Pai noi nu putem controla fiecare credit in parte. Noi controlam riscul. Nu putem pune in spatele fiecarui om care da credite in Romania cate un subaltern al lui Nicu Cinteza (seful Supravegherii- n.red) care sa-l verifice.

Mai vine cate unul la noi la banca sa schimbe niste dolari la cursul nostru. Domnule, i se spune, noi nu suntem casa de schimb. Iar cursul acela e un curs la care se fac tranzactiile intre bancile comerciale. Pai la ce-l mai publicati?, intreaba el si are dreptate”, a declarat joi Isarescu.

Despre finantarea Statului si bancile centrale:

BCE e impotriva finantarii Statelor desi pentru asta au fost bancile centrale infiintate: ca sa finanteze cheltuielile Statelor. Riksbank, banca centrala a Suediei, cea mai veche din lume, a luat nastere pentru ca Suedia sa isi finanteze cheltuielile. Riksbank a finantat prin 1738 razboiul regelui (un esec, dealtfel).

Si nu e singurul razboi finantat. Banca Angliei (the Old Lady) a fost infiintata dupa ce Franta a distrus flota britanica iar Statul avea nevoie de o flota noua. Regele nu mai avea in pusculita niciun ban, iar Banca i-a strans din piata 1,2 miliarde de lire in numai 10 zile. In Franta, Napoleon a infiintat BNR-ul lor pentru a-si finanta razboaiele si pentru a lupta impotriva inflatiei. In Germania, Bundesbankul (infiintat dupa modelul FED-ului) a avut acelasi rol-finantarea unui Stat vlaguit de razboi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro