Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Romania este in alerta maxima pentru a preveni efectele crizei financiare internationale

HotNews.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, ca Banca Nationala Romana se afla in „alerta maxima” pentru a preveni consecintele crizei financiare internationale si ca doreste ca legislatia muncii sa fie modificata pentru ca e „rigida si depasita”, transmite NewsIn.

Potrivit Mediafax, una dintre urmarile crizei financiare din SUA ar fi amanarea intrarii Romaniei in zona euro in 2014 din cauza efectului indirect de panica.

Aflat la dechiderea conferintei „Enhancement of Knowledge on Higher Education and Its Dissemination: Imperative for Policy and Practice”, Isarescu a declarat ca este prea devreme pentru a putea intui care va fi impactul crizei asupra aderarii la zona euro.

„Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana in 2014. Nu sunt prezicator. Este posibil”, a spus seful BNR.

Totodata, guvernatorul Bancii Nationale a mai afirmat ca „efectele indirecte” sunt deja in atentia BNR care este „intr-o alerta maxima pentru a le atenua”.

Romania nu va fi atinsa de criza mondiala in mod direct, sustine Mugur Isarescu, pentru ca „bancile romanesti nu sunt primitive si au reusit sa se fereasca de produsele toxice de creditare”, fiind stimulate in aces sens si de reglementarile mai stricte ale BNR.

„Pe de alta parte, nu aveau nevoie sa caute asemenea produse sofisticate, intrucat piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente oportunitati de castig din produse clasice. Indirect, insa, efectul exista, fiind vorba de panica. Indirect, oricand pot sa apara efecte”, a adaugat Isarescu.

Isarescu sustine modificarea legislatiei muncii

In alta ordine de idei, guvernatorul BNR a mai spus ca sustine modificarea legislatiei muncii. „Toata legislatia muncii este rigida si total depasita, si a fost creata pentru perioadele cand aveam somaj ridicat, acum toti angajatorii se plang de lipsa fortei de munca. Cred ca unul dintre domeniile in care reforma structurala trebuie sa se miste extrem de rapid este legislatia muncii”, a mai zis guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu crede ca o rata a somajului de 3% nu da motive de ingrijorare fata de „eventualele disponibilizari din cauze subiective, intrucit angajatorii sunt in permanenta preocupati sa-si pastreze oamenii de calitate”.

„O conduita nascuta din dorinta de a apara interesele salariatilor, are exact efectul opus: limiteaza capacitatea de crestere a productivitatii muncii, a productiei si salariilor”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a caracterizat lipsa acestui subiect din dezbaterile politice drept un fenomen care poate compromite „cresterea mai rapida a productivitatii muncii” si care priveaza de „substanta si sustenabilitate cresterile salariale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro