Sari direct la conținut

Musk își apără salariul de 56 mld. dolari, dar recunoaște că a luat decizii singur

HotNews.ro
Elon Musk isi apara salariul urias, Foto: Elizabeth Williams / AP / Profimedia
Elon Musk isi apara salariul urias, Foto: Elizabeth Williams / AP / Profimedia

Elon Musk a declarat miercuri că a luat decizii cu privire la Tesla Inc, inclusiv întreruperea acceptării plăților cu Bitcoin, fără aprobarea consiliului director, în timp ce și-a apărat pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari împotriva afirmațiilor că a dictat termenii acestuia unui consiliu de administrație favorabil, potrivit AFP.

Acționarul Tesla Richard Tornetta l-a dat în judecată pe Musk și consiliul de administrație în 2018 și speră să demonstreze că Musk s-a folosit de dominația sa asupra consiliului de administrație al Tesla pentru a elabora pachetul de compensații, care nu l-a obligat să lucreze la Tesla cu normă întreagă.

Musk a declarat că a luat o decizie unilaterală privind încetarea acceptării criptomonedei Bitcoin din motive de mediu. De asemenea, el a recunoscut că boardul nu a fost informat înainte de a le spune analiștilor, în octombrie, că Tesla are în vedere răscumpărarea de acțiuni în valoare de până la 10 miliarde de dolari.

Procesul de cinci zile are loc în contextul în care Musk se luptă să supravegheze o reformare haotică a Twitter, pe care a fost obligat să-l cumpere pentru 44 de miliarde de dolari într-o bătălie juridică separată în fața aceluiași judecător, Kathaleen McCormick, după ce a încercat să se retragă din acea tranzacție.

Avocatul lui Tornetta a încercat să prezinte Tesla ca pe o companie aflată complet sub controlul lui Musk, cea mai bogată persoană din lume, care a primit pachetul salarial record cu ținte ușor de îndeplinit pentru a contribui la finanțarea ambițiilor sale de a călători pe Marte.

Musk a recunoscut că și-a petrecut vacanțele cu membrii consiliului de administrație și că uneori a scris pe Twitter despre companie fără a clarifica mesajele cu un avocat al Tesla, așa cum prevede o înțelegere din 2018 cu un organism de reglementare a valorilor mobiliare.

Musk a declarat că nu ar accepta un plan de salarizare care să îi impună să bifeze un orar sau să se angajeze pentru anumite ore de muncă pentru Tesla. „Eu lucrez cam tot timpul. Nu știu ce ar aduce în plus un orar”, a spus el.

Musk, care a sosit la bordul unei Tesla negre și a fost condus în sala de judecată de la Court of Chancery din Delaware printr-o intrare separată din cauza unor probleme de siguranță, și-a încheiat mărturia de miercuri în mai puțin de trei ore.

El a fost urmat la bară de Antonio Gracias, un prieten de lungă durată al lui Musk, care a fost, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Tesla din 2007 până în 2021.

Miliardarul a mărturisit că își concentrează atenția acolo unde este cea mai mare nevoie de ea, iar în 2017 a fost Tesla.

„Deci, în vremuri de criză, alocarea se schimbă acolo unde este criza”, a spus Musk. „Am fost în întregime concentrat pe construcția companiei”, a spus el.

Musk a spus că creșterea explozivă a Tesla din pragul eșecului în 2017 a fost incredibil de dificilă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro